Импортозаместване (Импортозамещение)

Произведено в Русия

Актуални тематични сюжети от историческото, икономическото и политическото развитие на Руската Федерация

Модераторы: more, bot, translate

Импортозаместване (Импортозамещение)

Новое сообщение strana » 16 дек 2015, 14:32



Аватара пользователя
strana
Гигант мысли
 
Сообщения: 863
Зарегистрирован: 22 авг 2008, 02:09
Откуда: BG-RU-UK

Колхоз и сауна

Новое сообщение strana » 19 дек 2015, 22:00

Преди се смяташе (а някои евродебили дори още продължават да са убедени в това без да се влияят от цифри и факти), че Русия е суровинен придатък на Запада.

През последните години обаче се видя, че ЕС тихомълком навлезе в ролята на руски колхоз, а Турция разгорещено се пъчеше като сауна.

След последните геополитически промени (ЕС, икономически и политически подчинен на САЩ, и неоосманистка Турция) Русия логично прецени, че колхозите и сауните може да си ги построи и сама. Без да има смисъл да се набутва излишно за чужди стоки и услуги, както бяха предначертали продажните либерасти от 90-те години на XX-ти век.

Припомням, че идеята им бе Русия да продава природни ресурси, а да купува готова продукция, с което се спираше икономическото развитие на държавата и се поставяше под финансовото влияние на САЩ и приближените им структури (МВФ, Световната банка). Последиците от тези недалновидни (меко казани) тогавашни стъпки руските граждани все още усещат на гърба си.

Изображение

Би било интересно да се отбележи, че в момента в Русия все още се използва по-малко от един процент от възможните за обработване земи. При 50% използваемост не би било проблем освен себе си да изхрани Китай и Индия, взети заедно.

Аватара пользователя
strana
Гигант мысли
 
Сообщения: 863
Зарегистрирован: 22 авг 2008, 02:09
Откуда: BG-RU-UK


Импортозаместване чрез риболов

Новое сообщение strana » 28 дек 2015, 21:29

Руските риболовци успяха да заместят по-голямата част от водните биоресурси, премахнати от вътрешния пазар в резултат на продоволствените контрасанкции. Затова на празничните новогодишни трапези ще има предостатъчно евтина селд и червена риба.

Изображение

Още един положителен момент е, че риби като сьомгата, например, вече не са с лошото качество на отглеждани в изкуствени условия норвежките рибни ферми, а се доставя естествена такава директно от руския Далечния Изток. По този начин ще се избегне и американската ГМО-сьомга, която скоро ще наводни пазарите в ЕС.

Российские рыбодобытчики в 2015 году заместили большую часть водных биоресурсов, покинувших российский рынок из-за продовольственного эмбарго, сообщили в Росрыболовстве. Так что на новогоднем столе россиян при желании обязательно будет недорогая сельдь и красная рыба.

С учетом текущих данных вылова и прогнозных оценок суммарный объем вылова по итогам года ожидается на уровне 4,4 тысячи тонн, что примерно на 5 процентов выше показателя 2014 года, сообщил глава Росрыболовства Илья Шестаков.

В ведомстве подчеркивают, что заместить за счет собственной добычи получилось практически весь объем рыбы, ушедшей с российского рынка.

Вылов кильки, шпротов, тюльки и хамсы (мелкосельдевых) вырос на 62,5 процента (до 104 тысяч тонн), ставриды - на 49 процентов (до 104 тысяч тонн), креветок - на 17 процентов (до 14,4 тысячи тонн), скумбрии - на 10 процентов (до 212 тысяч тонн), тихоокеанской и атлантической сельди - на 4 процента (до 427 тысяч тонн).

Красной рыбы (лососевых видов) отечественные рыбаки добыли на 16 процентов больше, чем в 2014 году (годы делятся на четные - менее урожайные и нечетные - более урожайные), но на 6 процентов меньше, чем в 2013 году.

Тем не менее красной рыбы на прилавках достаточно. Место атлантического лосося, поставки которого шли из северных стран, на рынке заняли дальневосточные кета, нерка, кижуч и чавыча. В Росрыболовстве отмечают увеличение поступления лососевых и других видов рыбы на территорию европейской части страны с Дальнего Востока.

В частности, поставки уловов российских рыбаков на внутренний рынок выросли на 220 тысяч тонн по сравнению с прошлым годом, что компенсирует большую часть выпавшего импорта после введения контрсанкций.

Аватара пользователя
strana
Гигант мысли
 
Сообщения: 863
Зарегистрирован: 22 авг 2008, 02:09
Откуда: BG-RU-UK

Импортозаместването в леката промишленост

Новое сообщение strana » 11 янв 2016, 15:26

Легкая промышленность: что будем носить в новом году?

Импортозамещение в легкой промышленности может дать России более процента к росту ВВП. Такие прогнозы делают в Минпромторге. 2015-й открыл для российских предприятий окно возможностей. Смогут ли они воспользоваться им в 2016-м?

Аватара пользователя
strana
Гигант мысли
 
Сообщения: 863
Зарегистрирован: 22 авг 2008, 02:09
Откуда: BG-RU-UK


Вернуться в Актуални теми

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: Yandex [Bot] и гости: 1