Русия спасява Земята от астероид

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия спасява Земята от астероид

Новое сообщение Голос России » 30 дек 2009, 17:02

Руската космическа агенция „Роскосмос” съвсем скоро ще обсъди проект, който цели да бъде предотвратено падането на Земята на големия астероид Алофис, който ще се приближи към нашата планета след около 20 години. Ръководителят на космическата агенция Анатолий Перминов заяви пред радио „Гласът на Русия”, че може да бъде създаден апарат със специално предназначение, който ще позволи сблъсъкът да бъде избегнат. При това не се планира астероидът да бъде унищожаван.

„Никакви ядрени взривове, става дума за физични закони”, подчертава Перминов.

Според него в проекта може да се включат европейски, американски и китайски космически експерти.

„Става дума за човешки животи. По-добре да се платят няколкостотин милиона долара и да се направи такава система, която няма да позволи да се стигне до сблъсък, а не да се чака това да се случи и да загинат стотици хиляди души”, посочва ръководителят на „Роскосмос”.

Според учени диаметърът на астероида Алофис е 350 метра. В момента астероидът се смята за най-голямата космическа заплаха за Земята. През 2029 година той ще премине на около 30 000 км от нашата планета. При това Алофис може да промени своята орбита така, че при следващото приближаване към Земята през 2036 година да се сблъска с нея, което ще доведе до появата на нова пустиня с територия равняваща се на тази на Франция.Голос России
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: Google [Bot] и гости: 2