Южен поток може да мине и без България

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Южен поток може да мине и без България

Новое сообщение translate » 19 фев 2010, 03:17

В сряда вечерта Букурещ официално потвърди своето желание да вземе участие в проекта „Южен поток”. В Москва определят отношенията с Румъния в сферата на енергетиката като стратегически. При това „Газпром” не потвърди, но и не опроверга възможността „Южен поток” да заобиколи територията на България, ако позицията на София пречи на началото на строителството. Експерти са уверени, че в момента „Газпром” работи върху оптимизирането на маршрута на „Южен поток” и няма да се откаже от строителството, дори ако получи контрол над украинските транзитни газопроводи в рамките на международен консорциум, пише руският вестник „Независимая газета”.

Независими експерти предполагат, че засега не става дума за пълно заобикаляне на България, но чисто теоретично това е възможно.

„Засега, най-вероятно става дума само за включването на Румъния. Но ако България продължи да се дърпа и заяви, че не се интересува от „Южен поток”, то ще се наложи страната да бъде заобиколена. Засега от интереса на Румъния не трябва да се правят толкова радикални изводи”, смята директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 9