Диалогът с Русия е шанс да се избегне повторението на събитията от август 2008 г., каза Нино Бурджанадзе

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Диалогът с Русия е шанс да се избегне повторението на събитията от август 2008 г., каза Нино Бурджанадзе

Новое сообщение translate » 16 мар 2010, 01:50

Бившият председател на грузинския парламент и понастоящем лидер на опозиционната партия „Демократично движение – единна Грузия” Нино Бурджанадзе смята, че диалогът с Русия е единствената възможност да се избегне повтарянето на събитията от август 2008 г., опасност за което съществува поради действията на президента Михаил Саакашвили, предаде РИА Новости.

Бурджанадзе посети Москва на 4 март и се срещна с висшите длъжности лица на Русия, включително и с премиера Владимир Путин.

„С оглед на това, че властите нямат ресурс да водят диалог с Русия, ние, всеки гражданин на Грузия и още повече политиците, сме длъжни да използваме всичките механизми за избягването на провокациите, като тази, в която Саакашвили въвлече страната през август 2008 г., и неутрализирането на опасността от тяхното повтаряне, която съществува именно поради неадекватността и безотговорността на Саакашвили”, заяви на пресконференция Бурджанадзе, говорейки за резултатите на визитите си в Москва и Брюксел в началото на март.

Като пример за това тя посочи скандалния съботен репортаж на телевизия „Имеди” за „руското военно нахлуване” в Грузия и убийството на Саакашвили.

По думите на Бурджанадзе, властите на Грузия вече не са способни да водят външна политика.

„Днес Грузия, фактически, се намира в международна изолация. Русия декларативно се отказва от разговор със Саакашвили, а недекларативно, фактически, - от разговор се отказва и международната общност… Безусловно основните проблеми на Грузия е възможно да бъдат решени само по мирен път. Жизненоважно важно е политическият диалог за целостта на нашата страна да се води с всички, и по-специално с Русия”, заяви грузинският опозиционен лидер.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 27