Дългосрочният договор между „Енергоатом” и „ТВЕЛ” е изгоден и за двете компании

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Дългосрочният договор между „Енергоатом” и „ТВЕЛ” е изгоден и за двете компании

Новое сообщение translate » 03 июн 2010, 13:30

На 1 юни т.г. руската горивна компания ТВЕЛ и украинската Енергоатом подписаха дългосрочен договор за доставка на свежо ядрено гориво за украинските атомни централи след 2010.

Договорът е подписан в изпълнение на решенията, договорени с протокола от шестото заседание на комитета за икономическо сътрудничество на руско-украинската междуправителствена комисия от 30 април т.г., подписите си под който поставиха премиерите на двете държави.

Документът беше подписан в Киев на 1 юни от Президента на Националната компания за генериране на ядрена енергия „Енергоатом” Юри Недашовский и Президента на ТВЕЛ Юри Оленин. Компаниите отбелязаха, че договорът е от полза и за двете страни.

“Украйна днес взе правилното решение, като избра доставчика, който предлага продукт, който се отличава с надеждност, безопасност и икономичност” – коментира заместник председателя на комитета по енергетика на Руската Дума Константин Зайцев.

Според неговите думи, „ефективността на функционирането на украинската атомна енергетики като цяло зависи непосредствено от технологическите решения в горивните касети, конструкциите, както и характеристиката на касетите”.

„Сключеният договор за обезпечаване с гориво на украинските енергоблокове открива допълнителни възможности за двете страни да задълбочат взаимоизгодното сътрудничество”, - предполага заместник-председателя на комитета по енергетика.

Дългосрочният договор между украинската национална атомна енергогенерираща компания Енергоатом и руската ТВЕЛ, подписан в Киев във вторник, решава проблема с обезпечаването с ядрено гориво на украинските АЕЦ.

Това мнение беше изказано от ПРАЙМ-ТАСС директора на Научно-инженерния център по системен контрол и аварийно реагиране Людвиг Литвинский.

„Липсата на договор е много по-лошо, отколкото неговото съществуване. Документът се подготвяше достатъчно дълго и такова разтягане на процеса беше тревожно”, - каза експертът.

Според него, вече през 2011 можеха да възникнат проблеми с доставките на ядрено гориво в украинските АЕЦ, като то има дълъг цикъл на подготовка. „Никоя фирма не държи гориво на склад, дори толкова голяма фирма като ТВЕЛ”, - обясни експертът.

„Сега няма въпроси относно снабдяването с горивни касети за АЕЦ за дълъг период”. Той подчерта, че до преди подписването на договора Украйна се е намирала в състояние на неопределност относно доставките на руско гориво, за което до момента в Украйна няма алтернатива.

„За да се създаде в Украйна завод за изработка на ядрено гориво ще трябват поне 5 години. Затова бяхме в колебливо състояние бяхме принудени да се ориентираме на спотовия пазар. А там цените могат да скачат непредсказуемо”, - обясни Литвинский. ТВЕЛ, без дългосрочен договор, едва ли би доставял гориво по изгодни и за двете страни цени.

„Дългосрочният договор е добър затова, че стабилизира разходите за гориво, които са 30% от общите разходи за производство на електроенергия в АЕЦ”, - подчерта той. „Сега Енергоатом може спокойно да планира обемите за производство на електроенергия”, - добави експертът.

Водещият научен сътрудник на отдела по ядрена безопасност на Институт по проблемите на национальната сигурност Олга Кошарная напомни, че „договорът се подготвяше повече от година и малко”.

„Най-благоприятните условия за Украйна бяха през есента на 2009 г. Но договорът не беше подписан. За това много спомогна противопоставянето на Президента и Премиера на Украйна”, - каза тя.

Следва да се отбележи, че ТВЕЛ, отивайки на компромис, нееднократно предлагаше да бъде подписан договор, който в онзи момент напълно съответстваше на конюнктурата на световния пазар.

Кошарная напомни и за случая, в който на 1 октомври 2009 г. Виктор Ющенко „по сигнал” „свали” от самолета президента на Енергоатом Юри Недашковски, който летеше към Москва за подписване на договора.

След последните избори за Президент на Украйна, периодът на които съвпадна с изменение на ситуацията на световния пазар, както и с откриването на някои други факти, руснаците поискаха уточнения в условията на договора. „Но разумният компромис, както и преди във взаимоотношенията на двете компании, беше намерен”, - подчерта Олга Кошарная.

Заместник-министъра на горивата и енергетиката Наталия Шумкова отбеляза, че „договорът гарантира надеждно обезпечаване с ядрено гориво на атомните електроцентрали на Украйна от 2011 г.”.

„Той не е в противоречие с никакви предишни договорености на Енергоатом, - отбеляза тя. По нейните думи, украинско-руският дългосрочен договор „се явява взаимоизгоден”.

"Днешната действителност е такава, че Русия обективно се явява най-предпочитания партньор на Украйна, когато говорим за използването на атомно гориво,” - заяви първия заместник-председател на комисията към Съвета на Федерацията по естествен мониопол Валентин Межевич, в коментар към подписания дългосрочен договор между горивната компания ТВЕЛ и украинската „Енергоатом”.

„Нас ни свързват десетилетия на съвместни изследвания и обща научно-технологична база. Днес ТВЕЛ се превръща в цялостна горивна компания, а това означава, че научно-техническите и производствените възможности на руския производител на ядрено гориво съществено се разширяват. Предполагам, за Украйна е важно да има толкова мощен стратегически партньор”.

Справка:

Сътрудничеството между ТВЕЛ и Украйна започна през 1996 година, когато ТВЕЛ спечели международен търг за доставка на ядрено гориво за украинските атомни реактори от типа VVER. През 1997 ТВЕЛ и Енергоатом сключиха договор за доставката на руско ядрено гориво до 2010.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 7