Ново развитие на отношенията между Молдова и Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Ново развитие на отношенията между Молдова и Русия

Новое сообщение translate » 25 июн 2010, 10:46

Изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу поиска Русия незабавно да изтегли „окупационната си армия” от Приднестровието и издаде указ, с който се осъжда съветската окупация. Съгласно указа 28 юни в Молдова ще бъде отбелязван като Ден на съветската окупация и на почитане на жертвите на комунистическия тоталитаризъм. Гимпу препоръча на медиите да отчетат спецификата на деня при отразяването на събитията, пише молдовският вестник „Панорама”.

Изпълняващият длъжността президент уточни, че подготовката на указа е негова собствена инициатива и не се е консултирал с колегите си от Алианса за европейска интеграция. Гимпу напомни, че в понеделник ще представи на парламента промените в закона за партиите на базата на препоръките на комисията за изучаване и оценка на тоталитарния комунистически режим.

Властите в Русия засега официално не са реагирали на изказванията на Гимпу. В същото време председателят на комисията по външни отношения на Държавната дума Константин Косачов определи указа на изпълняващия длъжността президент на Молдова като „исторически неграмотен”.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 15