Борисов обеща да изпрати газовите договори с Русия на главния прокурор

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Борисов обеща да изпрати газовите договори с Русия на главния прокурор

Новое сообщение translate » 01 июл 2010, 18:54

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще даде на главния прокурор справка с договорите за доставка на газ от Русия. По думите на Борисов това ще се случи в близките дни:

"Или утре, или в понеделник съм възложил всички, защото чух какви ли не интерпретации, а и г-н Овчаров ме призовава пред медиите да направя операция „Плямпачите”, така че аз или утре, или понеделник ще дам на главния прокурор една много точна, разбита, ясна справка с договорите, подписвани за газа. Аз мисля, че тази операция ще завърши с много тежко обвинение към някои от тези, които са подписвали тези договори. Убеден съм, защото днес съм викал „Булгаргаз”, днес съм се запознал с договорите, с цифрите в тях, с точките, особено има една точка 2.2, която препраща към друг текст, много ясно е казано. Така че това са измишльотини, че сме щели да загубим 7 млрд., но за да няма спор с тези хора, както съм ви обещал – при главния прокурор с експертните оценки по договорите.

Енергийният министър Трайчо Трайков вижда и други причини за поскъпването на природния газ, освен промяната на курса на долара и цените на мазута и газьола. Според него това са сключените през 2006 г. договори от предишния министър на енергетиката Румен Овчаров.

"Има един много по-сериозен въпрос, който казва защо цената в момента не е с 30% по-ниска, каквато можеше да бъде – а това са промените в договора, подписани при министър Овчаров в края на 2006 г. 12 дни преди България да стане член на ЕС, което тогава вече щеше да е много по-сложно, но те са побързали да подпишат този договор, в резултат на което България загуби гарантираните количества до края на 2010 г. от 1,4 млрд. газ на цена 83 долара за 1000 куб. м. За сравнение сега пазарната цена е 260 долара, по която България купува. Т.е. ако не беше направена тази промяна, цената на целия микс щеше да е с около 30% по-ниска," обясни Трайков.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 10