Стратегия без Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Стратегия без Русия

Новое сообщение translate » 06 июл 2010, 16:28

България подготвя нова енергийна стратегия, която да позволи на страната да стане по-малко зависима от доставките на петрол и газ от Русия, пише руският вестник „Взгляд”. При новата стратегия страната няма да престане на зависи от вноса на енергийни носители, просто Русия вече няма да бъде главен доставчик. София иска да реши енергийните си проблеми с помощта на съседите си: Сърбия, Турция, Гърция и Румъния. За „Южен поток” България преднамерено забравя, а за строителството на АЕЦ „Белене” се канят „западни инвеститори” с пари.

България има намерение да намали зависимостта си от руските енергоресурси за сметка на строителство на нови газопроводи, които да я свържат със съседните страни. Това се казва в проекта за нова енергийна стратегия на българското правителство.

„Действителното енергопотребление на България на 70% се обезпечава за сметка на внос. Зависимостта от доставки на природен газ, суров петрол и ядрено гориво…традиционно е свързана с Русия”, се отбелязва с документа. До 2013 година София разчита да построи нови газопроводи, по които в България да бъде доставян газ от Азербайджан, както и втечнен прироедн газ от Алжир, Египет, Оман и Нигерия.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 9