Шматко: Взаимноизгодното партньорство между Русия и България ще продължи

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Шматко: Взаимноизгодното партньорство между Русия и България ще продължи

Новое сообщение translate » 17 июл 2010, 23:23

Резултатите от руско-българските преговори по газовите въпроси дават увереност, че взаимно изгодното и дългосрочно партньорство между двете страни ще продължи, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, коментирайки завършилите преговори, проведени във Варна, съобщава ИТАР-ТАСС.

В събота Русия и България подписаха „пътна карта” за прокарването на газопровода „Южен поток”, както и протокол за руските доставки на газ за България. Документите бяха подписани от Шматко и българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Българският премиер Бойко Борисов участва в заключителната част на преговорите.

Ръководителят на руската делегация заяви,че преговорите са били успешни.

Подписването на „пътната карта” дава начало на конкретните стъпки за реализирането на проекта „Южен поток”. Очаква се да започне и работата по техническите и икономически въпроси, свързани с газопровода.

В отговор на въпрос за подробности за протокола за руските газови доставки за България, Шматко заяви, че преговорите са сложили край на продължилия с години диалог за директни споразумения без посредници между „Газпром” и компанията „Булгартрансгаз”. Руският министър допълни, че е постигнато споразумение и за преференциални цени на газа за България, в резултат на което цените за крайните потребители ще паднат.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6