Рускоговорящите имигранти се чувстват напълно уютно и комфортно в България

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Рускоговорящите имигранти се чувстват напълно уютно и комфортно в България

Новое сообщение translate » 27 июл 2010, 17:59

За рускоговорящата общност по Южното Черноморие и проблемите, с които се сблъскват имигрантите от руски произход в страната радио „Фокус”- Бургас разговаря с Андрей Климов, управител на руски информационен център „Бизнес и туризъм” в Бургас.

Фокус: Колко голяма е руската общност по Черноморието?

Андрей Климов: По Южното Черноморие само се намират около 300 000 русковорящи. Повечето от тях са туристи. Тези, които имат някакви имоти, са около 45 000, а тези, които имат статут на постоянно пребиваващи са около 15 000.

Фокус: С какво се занимават предимно постоянно пребиваващите?

Андрей Климов: Занимават се с най-различен вид дейности – туристически услуги, продажба на имоти и селскостопански услуги. Най-вече с други услуги, които включват руски език.

Фокус: Повечето от тях имат ли брак с българи?

Андрей Климов: Не може да се даде конкретен отговор на този въпрос. Някои са намерили половинката си тук, а други са дошли със семействата.

Фокус: Според хотелиери и туроператори тази година се наблюдава завръщане на руските туристи по Българското Черноморие. На какво отдавате това?

Андрей Климов: Напротив. Туристите са по-малко, което е свързано с трудното получаване на виза, за да могат да те да пребиват тук, както и с неблагоприятни трансфери на туристи. Това ги затруднява и те все по-малко могат да идват в България.

Фокус: Как ще повлияе аварията, оставила без ток селища и курорти северно от Бургас, на туристите от руски произход, желаещи да посетят страната ни.

Андрей Климов: Това не може да се явява като пречка, за да пребивават хората тук или пък може да се отрази по някакъв много негативен начин на туристите, защото това не е нещо постоянно, а се е случило веднъж.

Фокус: С какви проблеми се сблъскват имигрантите от руски произход в България?

Андрей Климов: Може би най-големият проблем, с които се сблъскват е образованието, което трябва да получат децата на тези чужденци. По Закон средното образование в България е безплатно, но въпреки че хората, които пристигат тук, чужденци, които имат пълния пакет документи и взимат статут на пребиваващи, се налага да плащат около 700 евро за година за образованието на своите деца, дори в началното училище. Ние сме поели инициативата да се обърнем към Комисията по дискриминацията да се направи нещо по този въпрос и да се промени ситуацията. Вторият проблем, с които най-много се сблъскват рускоговорящите в България е Закона за нотариата. В повечето европейски страни едно имущество не може да се продаде, докато е било заложено, а това в България е доста често срещано и хората не очакват и попадат в такива неловки ситуации, без дори да знаят.

Фокус: Сблъскват ли се с много имотни измами руските граждани в България?

Андрей Климов: Другият проблем, с който се сблъскваме, е обслужването на жилищата в курортните комплекси, които доста хора си купуват. Цената за поддръжката, която плаща клиентът, е неоправдано висока, тъй като за тази цена не се предлагат достатъчно услуги за поддръжката на дадения имот.

Фокус: Чувстват ли се добре руските имигранти в страната?

Андрей Климов: Рускоговорящите имигранти се чувстват напълно уютно и комфортно тук, било то заради сходството на езиците и приликата в манталитета. Дружбата на народите продължава и процъфтява, така че един имигрант се чувства добре в България. Пример за дружбата е фактът, че тази неделя беше открит паметник на руските подводничари в Созопол, благодарение на кмета Панайот Рейзи, на който искаме да поднесем своите благодарности.

Виолета ДИМОВА, Радио "Фокус"-Бургасtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4