Извънредно положение заради пожарите в Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Извънредно положение заради пожарите в Русия

Новое сообщение translate » 02 авг 2010, 21:51

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обяви извънредно положение в седем региона на страната заради горските пожари. Временно се ограничава достъпът на гражданите до определени райони.

Извънредно положение е обявено в република Марий Ел, Мордовия, Владимирска, Воронежска, Московска, Нижегородска и Рязанска области.

С указ на президента се нарежда в гасенето на пожарите да се включат военнослужещи. На министерствата на отбраната и на извънредните ситуации е наредено да определят какви сили и средства са необходими за ликвидиране на пожарите.

По последни данни най-малко 34 души са загинали при горските пожари, бушуващи на територията на Русия.

„По данни до днес в резултат на пожари са загинали 34 души”, заяви началникът на Националния център за управление в кризисни ситуации Владимир Степанов. Той съобщи, че понастоящем на територията на Русия има около 7000 огнища на горски пожари на площ повече от 500 000 хектара.

Руското правителство е готово да задели 5 млрд. рубли за пострадалите от пожарите региони, ако това е необходимо, заяви на съвещание по ситуацията с пожарите в Русия премиерът Владимир Путин.

„Правителството взе решение да отпусне средства за възстановяване на изгорелите къщи и изплащане на компенсации на пострадалите. Става въпрос за 5 млрд. рубли, които ще бъдат разпределени между 14 субекта на Централен и Приволжки окръг,” каза Путин.

По официални данни в резултат на горските пожари в Русия са засегнати 1 875 къщи, а без покрив са останали 2 210 души.

Путин заяви, че в бъдеще всички хеликоптери, държавна собственост, ще бъдат оборудвани за борба с горските пожари.

„В бъдеще трябва да обърнем внимание на това всички хеликоптери от държавната авиация, независимо от ведомствата, на които принадлежат, да бъдат оборудвани за борба с горски пожари, а техните екипажи да преминат специална подготовка,” посочи министър-председателят на правителствено заседание, посветено на борбата с огнената стихия. По думите му, в такъв случай „задачата с мобилизирането на необходимата техника ще се решава много по-лесно”.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 25