Загуба на доверие коства поста на Лужков

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Загуба на доверие коства поста на Лужков

Новое сообщение translate » 28 сен 2010, 23:01

Руският президент Дмитрий Медведев уволни московския кмет Юрий Лужков поради загуба на доверие. Самият Лужков научи новината, когато тази сутрин отиде на работа. До избора на нов кмет длъжността временно ще заема първият заместник-кмет Владимир Ресин, който отговаря за строителството в руската столица.

Президентът Дмитрий Медведев заяви пред журналисти в Китай, където е на посещение, че за първи път използва подобна твърда формулировка за отстраняването на ръководител от такъв ранг и обясни решението си така:

"Причината произтича от самия указ. Като президент на Руската федерация, загубих доверие в Юрий Лужков в качеството му на кмет на Москва. Трудно е да си представи човек, че президентът и един губернатор може да работят в условия, при които президентът - висшето длъжностно лице в Русия, няма доверие към един или друг чиновник, един или друг ръководител на регион."

Думи на Дмитрий Медведев, който допусна, че може да последват още уволнения с подобна формулировка.

Самият Лужков прекара днес няколко часа в кметството, където приемаше поздравления за 74-ия си рожден ден, но не участва в заседанието на московското правителство. Неговото първо действие след уволнението бе да подаде молба за напускане на управляващата партия "Единна Русия", където, като съучредител, заема ръководни постове.

Като мотив Лужков изтъква масираната кампания срещу него. Напоследък редица телевизии излъчиха критични материали за кметското управление, като свързаха името на Лужков, както и с това на съпругата му Елена Батурина, с корупционни скандали.

Кметът- ветеран управляваше с твърда ръка руската столица цели 18 години. Политолози коментират днес, че той е станал неудобен за властта с опитите си да наруши баланса и да сее раздор в управляващия тандем Медведев-Путин. /Васко Михайлов - кор. на БНР в Москваtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 10