Първи блок на АЕЦ Темелин заработи на пълна мощност след началото на експлоатация на ядрено гориво „ТВЕЛ”

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Първи блок на АЕЦ Темелин заработи на пълна мощност след началото на експлоатация на ядрено гориво „ТВЕЛ”

Новое сообщение translate » 20 окт 2010, 16:27

На 17 октомври 2010 г. 1-ви блок на АЕЦ „Темелин” (Чешка Република), който през август тази година започна експлоатация на ядрено гориво, произведено от Горивна компания „ТВЕЛ”, влизащата в състава на държавната корпорация „Росатом” заработи на 100% проектна мощност.

Всички системи на станцията работят стабилно. Проведените по време на пускането на АЕЦ в експолатация, експериментални измервания са потвърдили проектните характеристики на руското ядрено гориво.

През 2006, „ТВЕЛ” ОАД спечелва конкурс за доставка на свежо ядрено гориво за два енергоблока на АЕЦ „Темелин”. Горивото на руския производител получава високи оценки по показателите за надеждност, икономическа ефективност и експлоатационни характеристики.

Конкурсът завършва със сключване на договор между „ТВЕЛ” ОАД и оператора на АЕЦ, чешката енергийна компания CEZ, предвиждащ доставки на руско гориво в обем по 10 натоварвания на всеки енергоблок, започвайки от 2010 година.

Първоначално се предполага, че горивото на „ТВЕЛ” постепенно, в течение на няколко години, ще замести горивото, произведено от чуждестранни производители. Но при повторна оценка на икономическа ефективност и надеждност на гориво „ТВЕЛ”, CEZ взима решение за предсрочното разтоварване на горивото от чуждестранен производител и пълното зареждане на активните зони на двата енергоблока с руско гориво. От 2011 година, вторият реактор на станцията ще бъде напълно осигурен с горивото „ТВЕЛ”.

Зареждането с гориво ТВСА-Т, произведено от „ТВЕЛ”, в активната зона на първия енергоблок на АЕЦ „Темелин” бе извършено през август 2010 г. Общо са били заредени 163 касети с ТВСА-Т – даденият вид гориво се основава на конструкцията ТВСА-АЛФА.

Горивните сглобки, специално произведени за чешките партньори, притежават повишена експлоатационна надеждност и устойчивост към деформациите, за сметка на използването на редица нови инженерни решения (в това число така наречените „ъглови профили за придаване на твърдост на конструкцията”, комбинирана решетка и антидебризен филтър). В сглобките се използва уран-гадолиниево гориво, което осигурява възможност за работа на АЕЦ в маневрени режими, тоест с изменение на мощността на реактора.

Горивната компания „ТВЕЛ” осъществява доставките на гориво и за друга чешка атомна станция – АЕЦ „Дуковани”.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 7