Николай Младенов: Русия днес не е СССР, а България не е народната република

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Николай Младенов: Русия днес не е СССР, а България не е народната република

Новое сообщение translate » 12 ноя 2010, 03:23

За нас процесът на присъединяване към Шенгенското пространство не е само технологичен въпрос и не е само въпрос на еднократен акт, заяви министърът на външните работи Николай Младенов във връзка с вчерашното изявление на френския държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, че страната му заедно с Холандия искат първо да видят мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка по правосъдието и вътрешните работи, който ще излезе през лятото на 2011 г., преди да се обсъжда присъединяването на България и Румъния към Шенген, съобщи за предаването "Нещо повече" репортерът Никола Миладинов. Той припомни, че до момента изявленията на българските управници бяха в духа, че единствено изпълнението на техническите критерии за опазване н авъншните граници на Европейския съюз е достатъчно за приемането на страната в Шенген през март 2011 г. "Ние не разглеждаме това, като просто изпълняваме Х броя критерии и оттам пием по една ракия и се успокояваме, че всичко е наред. Абсолютно си даваме сметка, че политическата ситуация, в която функционира Европа в момента, натискът на общественото мнение, всичко това създава един контекст, който ние трябва да отчетем и който политическите лидери на Европа и общественото мнение в Европа отчитат. Това за нас означава да не се заблуждаваме, че въпреки че няма формална връзка между процеса за присъединяване към Шенген и процеса на механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система, че можем да си позволим каквото и да било забавяне в изпълнението на съдебната реформа. Защото тук всеки български гражданин, всеки български съдия, всеки български прокурор с всяко свое изявление, с всяко свое действие, с всяко свое решение може да помогне или да попречи на цялата държава да изпълни това, което е заложено в механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система. Нашата цел е март месец да бъдем готови за Шенген, междинният доклад е февруари - той да бъде положителен, и годишният доклад през лятото на механизма също да бъде положителен", каза Младенов. Той обеща, че правителството ще работи на дипломатическия фронт решаването на въпроса да стане максимално бързо и да не се стигне до забавяне за по-следващата година.

От министерството на външните работи посочиха също, че се закриват 7 български посолства в чужбина, добави Миладинов. Основната причина са финансовите затруднения, а мярката трябва да спести 1,5 млн. лв. годишно, каза той. Общият брой на съкратените задгранични щатни места е 101, като 21 са на дипломати, а останалите - на технически персонал, са уточнили от министерството. "Поддръжката на административен персонал по българските задгранични мисии, командирован от София, е много кратно по-скъпа, отколкото наемането на местни лица. И все пак, имайки предвид всички неща, които бяха изнесени в медиите - за доклада и на Сметната палата, за финансови нарушение в министерството на външните работи, за лошо управление на средствата, един от принципите оттук нататък при изпращането особено на административен персонал зад граница ще бъде внимателният анализ кое е икономически по-ефективно", каза още министърът.

Според него проектът "Южен поток" не трябва да се разглежда като контра на "Набуко". "За нас е изключително важно да не изпадаме в идеологеми от миналото, когато говорим за отношенията си със съвременна Русия. България трябва да разбере, че Русия днес не е Съветският съюз, както и Русия да разбере, че България днес не е народната република. Това означава да имаме наистина конструктивни отношения, които са базирани на конкретни идеи, конкретни икономически възможности - били те в енерегетиката, били те в хранително-вкусовата промишленост, в строителството, в индустрията и т. н. На второ място - политически категорично отстояваме виждането, че сътрудничеството межуд НАТО и Русия има бъдеще и това бъдеще е в сътрудничество в операцията в Афганистан, сътрудничество в борбата с трафика на наркотици, сътрудничество в изграждането на система за противоракетна отбрана, която да покрива територията на Европа и която да бъде изградена съвместно с усилията на всички страни-членки на НАТО, на НАТО като цяло, и сътрудничеството с Русия", посочи Младенов.

Репортаж на Никола Миладинов, БНРtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 12