Кириенко: Проектът АЕЦ „Белене” е уникален

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Кириенко: Проектът АЕЦ „Белене” е уникален

Новое сообщение translate » 26 ноя 2010, 16:19

Проектът АЕЦ „Белене” е уникален. Това съобщи пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко. По думите на Кириенко корпорацията е готова да работи с неголяма рентабилност и допълни, че ще е много мъчно, ако го изоставят. Няма друга АЕЦ на такова ниво, каза той, и уточни, че въпреки всичко, ако проектът загуби всякаква рентабилност, ще го изоставят.

Кириенко посочи, че са правени много компромиси по проекта АЕЦ „Белене” и според него би било престъпление ако „Росатом” се откаже от него. Сергей Кириенко подчерта, че АЕЦ „Белене” е изгодна и за Русия, и за България. Той заяви, че е убеден в рентабилността на проекта и корпорацията на този етап е готова на 100 % да стане акционер в централата. По думите му обаче ако до следващата година не е постигнато споразумение, тогава те вече няма да искат да стават акционер.

Кириенко допълни, че няма друг такъв проект в света, който да издържа дори на директно падане на тежък самолет. По нивата на сигурност и безопасност също е уникална, допълни той. Ако изграждането на централата започне септември месец 2011 г., ако тогава се излива първият бетон, първият блок ще бъде пуснат през 2016 г., посочи Сергей Кириенко. По думите му това дава голямо конкурентно предимство не само на Балканите, но и в Европа, където близките им конкуренти могат да започнат 2019 и 2020 г. Имайки предвид дефицита и търсенето на електроенергия, ако това не се случи през 2016 г, това означава, че ще загубят конкурентното си предимство и Чехия, Турция, Унгария ще ги изпреварят.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 25