Колко ще струва АЕЦ "Белене"

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Колко ще струва АЕЦ "Белене"

Новое сообщение translate » 27 мар 2011, 18:19

Парламентарната група на „Синята коалиция” настоява да бъде замразено строителството на АЕЦ "Белене" до налагането на задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика. Това се посочва в декларация на "Синята коалиция". Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че след трагедията в Япония, Германия е затворила седем свои централи, САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии, Франция и Испания са разпоредили спешна проверка на всички свои ядрени централи, в Италия са спрели изпълнението на правителствената програма за развитие на ядрената енергетика.

Синята коалиция поиска избраният от правителството консултант HSBC да се съобрази с бъдещите стандарти за безопасност на ядрените централи. Синята коалиция настоява, едва след като бъдат изяснени причините за ядрените катастрофи, да се реши бъдещето на АЕЦ "Белене" и то след референдум. За разлика от българското правителство „Росатом” са казали точни данни пред руския парламент. Това каза пред журналисти съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който коментира обявената цена от „Росатом” за строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 8 милиарда евро. Според Мартин Димитров има риск кабинетът „без да му мисли много” да подпише и да натовари поколения българи с огромни разходи. Според него правителството ще избърза с подписването преди Европейската комисия да преразгледа на ниво ЕС изискванията към сигурността за атомните централи и приемането на новите критерии. „Аз смятам, че няма да изчака, а напротив ще бърза преди да се приемат тези изисквания”, заяви Димитров. Той заяви, че винаги се обявява първоначално една относително ниска цена, след което се обявяват неочаквани и непредвидени разходи. „Ако видите строежът на повечето централи по света, точно така се случват нещата. Те не смятат разходите по включване в енергийната система”, посочи Димитров. По думите му това е огромен разход.

Цената на проекта АЕЦ „Белене” не се е променила, това заявиха от „Росатом” по повод съобщенията за споменатата от Кирил Комаров, изпълнителен директор, отговарящ за ядрения енергиен комплекс в „Росатом“, сума от 8 млрд. евро стойност на проекта АЕЦ „Белене”. От „Росатом” уточниха, че Комаров е имал предвид общия обем на инвестициите в проекта, както следва: вече вложените средства до този момент; разходите за консултанти; стойността на ЕРС-договора. Стойността на ЕРС-договора не се променя – тя остава 6,298 млрд. евро.

Във връзка с новите изисквания за безопасност, може да се направи корекция на цената на АЕЦ „Белене” нагоре. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос на народния представител Иван Иванов, свързан със строителството на АЕЦ „Белене”. Ще бъде възложена оценка за безопасността на проекта, която ще бъде изготвена съвместно с МААЕ. Освен това към руския изпълнител са зададени 30 въпроса, свързани с безопасността. Разговорът за цената започва оттам, откъдето свършва разговорът за безопасността. Мястото за изграждане на площадката е със сеизмичност 4-та степен и оценката посочва отсъствие на активни развойни на площадката на АЕЦ „Белене”. МИЕТ иска допълнителни гаранции за безопасността на централата. „Сигурността е от първостепенно значение”, заяви още той. Сигурността на АЕЦ „Белене” е приоритет номер едно, бързи решения не трябва да се взимат, защото ако вземем бързо решение сега, може да се наложи да платим многократно повече по-късно. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след като участва в редовния парламентарен контрол. Сигурността и сега си има цена - една много голяма част от стойността на ядрените проекти са свързани именно с удовлетворяването на изискванията за ядрена безопасност. "Ако има допълнителни критерии, с които всички нови ядрени проекти трябва да се съобразяват и което е в наш интерес на всички,които можем да пострадаме и тези мерки имат допълнителна цена, тогава трябва да видим какво означава това за цялата икономическа целесъобразност на проекта", заяви Трайков. Относно искането за замразяване на проекта от страна на Синята коалиция, Трайков заяви, че има определена скорост, с която може да се движи всеки един проект свързан с постигане на определените ключови събития. "Очевидно имаме допълнителна работа, която трябва да се свърши, и това изисква време, така че това няма да е замразяване, а ще е работа по цялостната концепция на проекта, свързана, освен с икономиката и с безопасността", заяви той. Относно искането за референдум по проекта АЕЦ „Белене” от страна на сините, Трайков посочи, че това е право на парламента и той като представител на изпълнителната власт ще се съобрази с решението. "Няма да правим компромис със сигурността трябва да се види дали допълнителните мерки за сигурност имат и допълнителна цена", каза още Трайков.

Във връзка с отказа на останалите компании да се съобразят със замразяването на цените на горивата, Трайков заяви, че никой не може да задължи, която и да било частна компания, която не е в регулирания сектор, да продава на една или друга цена своите продукти и тези решения изцяло зависят от компаниите. /Десислава АНТОВА, Фокусtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 28