ТВЕЛ стана акционер в „Център за обогатяване на уран” АД

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

ТВЕЛ стана акционер в „Център за обогатяване на уран” АД

Новое сообщение translate » 06 апр 2011, 12:26

Горивна компания ТВЕЛ, част от „Росатом”, придоби 50% дялово участие в руско-казахския консорциум „Център за обогатяване на уран” АД. Собственикът на другите 50% от страна на Казахстан е „НАК Казахатомпром” АД. Преди придобиването собственик на руския дял бе „Техснабекспорт” АД.

Собствеността от руска страна бе сменена в рамките на нов проект за изграждането на център за обогатяване на основата на „Уралския електролизен химически комбинат” АД, който е част от ГК ТВЕЛ. Смяната на собствеността е продиктувана от концепцията на „Росатом” за обединяване на всички сепариращи мощности под управлението на ТВЕЛ.

В началото се планираше „Център за обогатяване на уран” да изгради обогатителни инсталации на руска територия, но с промяната на глобалните пазарни условия бе взето решениe за взаимно участие на Русия и Казахстан с равен дял в новото предприятие.

Решението за проекта „Центъра за обогатяване на уран” (ЦОУ) на база на „Уралския електролизен химически комбинат” бе взето на 5 юли 2010 г. по време на форума EurAzES. Обща декларация бе подписана от държавната корпорация „Росатом” и „Казатомпром” АД. Тя потвърждава решимостта за изпълнение на интегрирана програма в сферата на използването на атомната енергия за мирни цели. Част от нея е създаването на „Центъра за обогатяване на уран” и използването на съоръженията на „Уралския електролизен химически комбинат”(УЕХК).

След промените в плановете на руския акционер те бяха одобрени и прецизно изпълнени от директорския борд на ЦОУ. В момента се осъществява и продобиване на пакет от акции на УЕХК АД от ЦОУ АД и се създава регламентът за взаимното участие в консорциума. Повечето от инициативите ще бъдат финализирани до края на годината.

Сделката е регистрирана във Федералната служба по финансовите пазари на Руската Федерация на 25 март т.г.

Горивната компания „ТВЕЛ” от състава на „Росатом” влиза във вертикално интегрирана структура на руски атомен отрасъл. ГК „ТВЕЛ” обединява производствени и научни ресурси в сферата на производството на ядрено гориво, разделително-сублиматен комплекс, а също и производство на газови центрофуги и оборудването към тях. Горивната компания „ТВЕЛ” е създадена с цел достигане на оптималната структура в управлението на предприятията с ядрено-горивен цикъл, повишение на ефективността на работата им и конкурентоспособността на глобалния пазар.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2