Техснабекспорт и USEC подписаха дългосрочен договор за доставки на руски oбогатен уран в САЩ

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Техснабекспорт и USEC подписаха дългосрочен договор за доставки на руски oбогатен уран в САЩ

Новое сообщение translate » 12 апр 2011, 16:20

На 23 март, 2011 г. “Техснабекспорт” АД и United States Enrichment corporation (USEC) подписаха във Вашингтон дългосрочен договор за доставка на обогатен уран до 2022 г.

Според условията на споразумението, доставките на ниско обогатен уран (LEU) за САЩ ще започнат през 2013 г. и до 2015 ще достигнат половината от заложените обеми в Договора за износ на обогатен уран (HEU-LEU Agreement).

Договорът е подписан от Генералния директор на „Техснабекспорт” Алексей Антонович Григориев и вице-президента на USEC Филип Сюъл в присъствието на генералния директор на „Росатом” Сергей Киренко и президента на USEC Джон Уелч.

„Уверени сме, че новият договор ще засили в дългосрочен план партньорството ни с USEC. Този договор, заедно с подписаните през 2009-2010 г. договори за директни доставки на руски уранови продукти за американските електрически компании, ще заздравят позициите на „Техснабекспорт” АД на американския пазар под разпоредбите на Договора за износ на обогатен уран” – заяви А. Григориев.

След влизането в сила на новия договор, който очаква одобрение от държавна компания „Росатом”, „Техснабекспорт” АД и USEC заедно ще проведат предварително икономическо проучване за построяването на обогатителна фабрика на територията на САЩ с руски газови центрофуги. Решението за развитието на проекта зависи от предварителното поручване и договорките между руското и американското правителство.

За „ТВЕЛ”

Горивната компания „ТВЕЛ” от състава на „Росатом” влиза във вертикално интегрирана структура на руския атомен отрасъл. ГК „ТВЕЛ” обединява производствени и научни ресурси в сферата на производството на ядрено гориво, разделително-сублиматен комплекс, а също и производство на газови центрофуги и оборудването към тях. Горивната компания „ТВЕЛ” е създадена с цел достигане на оптималната структура в управлението на предприятията с ядрено-горивен цикъл, повишение на ефективността на работата им и конкурентоспособността на глобалния пазар.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 20