Медведев: Русия е готова да помогне на Европа

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Медведев: Русия е готова да помогне на Европа

Новое сообщение translate » 04 ноя 2011, 02:32

Руският президент Дмитрий Медведев смята, че за стабилизирането на икономиката Европа трябва да си помогне сама, а Русия може да ѝ окаже подкрепа най-малко чрез Международния валутен фонд, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Убеден съм, че при мащаба на европейската икономика никаква външна помощ не може да бъде решаваща, Европа преди всичко трябва да си помогне сама“, е заявил Медведев на срещата на високо равнище на Г-20.

Според него Европейският съюз в момента разполага с всичко – политически и финансов ресурс, както и подкрепа от много държави. Той признава, че не иска да съветва независими държави какво и как да правят.

„Но на първо място Русия е част от Европа и на нас не са ни безразлични нейните проблеми, и второ - ще участваме в програмите за финансова подкрепа на държавите от ЕС най-малко чрез МВФ. А това означава, че имаме право да определим позицията си“, е казал руският президент.

Той смята, че в момента най-важни са действията на правителствата на европейските държави за преодоляване на икономическите проблеми.

Неговият съвет е държавите с големи дългове незабавно да започнат финансова консолидация, а по-заможните – да подкрепят търсенето, като по този начин облекчават положението на по-слабите си партньори.

„Разпределянето на рисковете изглежда съвсем разумно, а оповестените суми – достатъчни за успокояването на пазарите“, твърди Медведев.

Според него обаче „трябва да се уточнят източниците на финансиране на тези задължения от гледна точка на това каква е ролята на МВФ и Европейската централна банка, както и какво е нужно на страните, които са готови да подкрепят европейските си партньори“.

„При това на този етап основни остават действията на националните правителства и именно от тях зависи дали взетите решения ще бъдат достатъчни за пълноценно стабилизиране на европейската икономика“, е подчертал той.

По думите му „основната причина за недоверието на пазарите към плановете за стабилизиране на държавните финанси в страните от еврозоната е неопределеността по отношение на това как да бъде облекчено дълговото бреме, което в повечето държави надхвърля 80% от брутния им вътрешен продукт, ако икономиката расте с темп от 1-2% годишно“.

Медведев се надява, че участниците в днешната среща на Г-20 ще се договорят за сценарии на икономически действия и ще отправят положителен сигнал към пазарите.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4