Русия и Гърция за оттеглянето на България от "Бургас-Александруполис"

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия и Гърция за оттеглянето на България от "Бургас-Александруполис"

Новое сообщение translate » 08 дек 2011, 16:24

Руската и гръцката страна засега изчакват с официалните реакции по повод обявеното оттегляне на България от проекта "Бургас-Александруполис".

Отказът на България от петролопровода "Бургас-Александруполис" няма окончателно да погребе проекта и може да доведе до търсенето на алтернативни маршрути през Румъния и Сърбия, посочи ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. България може да остане обект в проекта, дори и да излезе от състава на акционерната компания по изграждането. Това пък заяви говорителят на руската компания "Транснефт" Игор Демин. По думите му това означава, че маршрутът на петролопровода, заобикалящ Босфора, все пак би могъл да премине през територията на България до град Александруполис. Петролопроводът би бил полезен за Гърция и България и би укрепил енергийната сигурност на Европа. Такъв беше лаконичният коментар на гръцкия заместник-министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис.

Христос Калутзоглу, директор "Международни новини", АПЕ: - Това изказване показва, че предвид сегашната икономическа ситуация Гърция много трудно може да си позволи да отдели инвестиции дори и за проект с подобна важност.

Вероятно тази е причината съседната ни балканска страна да се въздържа от крайни коментари по повод позицията на България.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 5