Русия е готова да се откаже от Южен поток

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия е готова да се откаже от Южен поток

Новое сообщение translate » 28 дек 2011, 06:13

Русия може да се откаже от реализацията на проекта Южен поток, ако преговорите с Украйна протекат благоприятно за Москва. Това е заявил в понеделник самият Алексей Миллер, ръководителят на руския газов монополист, предава Газета.Ру.

Ако Русия получи контрола над газопреносната система на Украйна, Южен поток чисто и просто ще стане ненужен.

Междувременно украински чиновници твърдят, че Киев е готов да продаде на Москва газопроводите си, като „няма намерение да прави фетиш от един икономически актив“.

Това е първият път, когато Русия признава, че може да се откаже от проекта Южен поток в случай на подобряване на отношенията си с Украйна. Но без да влиза в повече подробности, Миллер е казал пред събралите се журналисти: „Южен поток винаги е бил свързан с Украйна.“

През миналата година през Украйна са преминали 95.4 млрд. кубически метра природен газ – докато максималната проекта мощност на Южен поток ще е 63 млрд. куб.м. Сега през Украйна се изнасят две трети от руския газ за Европа.

Украйна е получила 1.3 млрд. долара за транзита на руския природен газ през 2010 г. и Киев е силно притеснен от перспективата да загуби този източник на доходи. Украинските власти коментират, че газопреносната мрежа на страната ще започне да работи на загуба, ако през нея започнат да се пренасят по-малко от 60 млрд. куб.м.

Правителството на Украйна определя като „кабалистични“ цените на природния газ, договорени от бившия премиер Юлия Тимошенко да се плащат на Русия. През четвърто тримесечие Украйна е плащала 446 долара за 1000 кубика – със 100 долара отстъпка – при положение, че цената за Германия е 436 долара, без да има каквато и да е отстъпка.

Украйна иска да получава руския газ по 230 – 250 долара за 1000 кубика, но Русия е съгласна на това само в случай, че получи не по-малко от 50% от собствеността на украинските газопроводи – или ако Украйна влезе в Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус.

Засега Украйна отлага решението си, следващите преговори са насрочени на 15 януари. Руски енергийни експерти коментират, че икономически оправдано е да се строи Южен поток само тогава, когато Газпром не може да пренася през Украйна. Ако спорът с Украйна се уреди, то няма никакъв смисъл да се влагат 10 – 15 млрд. евро в нови тръби.

Украйна засега намеква, че е готова на „широки компромиси“ в спора с газопроводите. Тръба без газ държавна собственост е много по-лоша от тръба акционерна собственост с газ, допълват други.

В правно отношение Русия може да излезе от Южен поток незабавно, само да поиска – коментира друг енергиен експерт. Засега няма приети инвестиционни решения, проектът е само на предварителна фаза. „Южен поток означава огромни инвестиции, многочислени рискове и преди да започне реализирането на проекта всеки участник внимателно трябва да претегли всичко и само след това да поема задължения“.

Други коментират: Русия надали ще се откаже, след като е вложила милиарди долари под формата на преференции за страните участници, на първо място Турция. В Южен поток италианската Eni държи 20% от капитала, германската Wintershall 15%, френската EDF 15%.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 78