Дни на руската култура стартират в Добрич

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Дни на руската култура стартират в Добрич

Новое сообщение translate » 17 июн 2015, 13:35

Дни на руската култура стартират в Добрич. Проявата се провежда за трети път. Програмата тази година включва следните събития:

17 юни, 15.00 часа, Регионална библиотека „Дора Габе“ – Откриване на изложба с дарени книги на Сергей Михалков и съвременни издания за историята и културата на Русия

17 юни, 17.30 часа, сцена на пл. „Свобода“ – Концерт на з.а. Сергей Колесников, Танцов ансамбъл „Фантазия“, Вокален ансамбъл „Премиера“ и Ансамбъл „Солнцеворот“

19 юни, 17.30 часа, сцена на пл. „Свобода“ – Концерт на Танцов ансамбъл „Фантазия“, Вокален ансамбъл „Премиера“ и Ансамбъл „Солнцеворот“

22 юни, 17.30 часа, Регионална библиотека „Дора Габе“ – Откриване на изложба на руски художници

Танцовият ансамбъл «Фантазия» е създаден през 1972 г. от Олга Касатникова в град Подолс, Русия. Още с възникването си ансамбълът печели популярност в цялата страна. През 1982 г. получава званието Народен ансамбъл. От 1990 до 1995 г. гастролира в САЩ. Репертоарът му е разнообразен и включва класически и модерните танци. Лауреат е на престижни национални и международни конкурси.

През 1995 г. Олга Касатникова създава към Ансамбъла и своя хореографска школа, която работи с известни руски актьори и режисьори. Нейните възпитаници печелят известност не само на руските, но и на световните сцени.

Студиото за музикално и театрално изкуство „Премиера“ с ръководител заслужилият деятел на културата в Московска област Людмила Василиевна е създадено към Дома на културата в град Подолск, Русия.

Към студиото е сформирана и детска вокална група, която има за цел да развие у децата както креативност и въображение, така и музикалните им качества и чувство за ритъм. Акцент в работата на педагозите с децата е актьорското им присъствие на сцената, разкриване на техните солистични умения и работа в дуети, камерни формации и хорове. Децата участват активно във всички форми на сценичните изкуства - концерти, театрални спектакли, етюди. Неслучайно вокалната група „Премиера“ е носител на много отличия и награди.

Ансамбълът за руски песни „Солнцеворот“ е сред младите състави на Русия. Той е създаден под ръководството на Вячеслав Попиков като част от състава на Волгоградската филхармония „Валерий Гаврилин“. Основната му цел е да възроди и съхрани традиционното звучене на руската народна песен. Репертоарът на колектива е разнообразен и включва най-добрите образци на руския северен фолклор, обработки на народни песни и авторски произведения. Активна е и неговата концертна дейност. Ансамбълът изнася музикални спектакли в различни градове на Русия и в чужбина. Той представя руското изкуство на редица международни фестивали и форуми във Варшава, Прага, Братислава и др.

Дните на руската култура в Добрич се организират от община Добрич, Руския фонд за култура, Обществото за дружба и сътрудничество с балканските страни и Благотворителен фонд „Добро и милосърдие“ – Русияtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 5