Вячеслав Никонов: Целта на САЩ е да унищожат Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Вячеслав Никонов: Целта на САЩ е да унищожат Русия

Новое сообщение translate » 18 июн 2015, 15:19

Вячеслав НИКОНОВ е роден през 1956 г. в Москва. Носи името на своя дядо Вячеслав Молотов, външен министър на СССР от 1939 до 1949 г. Никонов е доктор на историческите науки, специалист по нова и най-нова история, декан на Факултета по държавно управление в Московския държавен университет, известен политически анализатор. Бил е преподавател в Калифорния, САЩ. Автор на над 1000 научни труда. От 1993 г. е депутат, сега е председател на Комитета за образование в руската Дума. Бил е член на Политическия консултативен съвет при президента на Русия. От 2012 г. е председател на фонда "Руский мир". Председател e на Националния комитет за изследвания в БРИКС. Главен редактор на сп. "Стратегията на Русия". Издал е множество книги, сред които "От Айзенхауер до Никсън", "Републиканците: от Никсън към Рейгън", "Аферата "Иран - контрас", "Руско-американските отношения: Как да се постигне повече", "Крахът на Русия. 1917", "Руската матрица" и др. Вячеслав Никонов даде по телефона преди ден интервю за ДУМА.

"Адекватността на западните политически елити клони към нулата"

- Вячеслав Алексеевич, САЩ и някои европейски политици продължават да наричат връщането на Крим в Русия "анексия". Всякакви методи се използват срещу Русия - Западът не отиде в Москва за юбилейния парад на 9 май, разширяват се прословутите санкции заради Украйна, дори чрез неуредиците във ФИФА се правят опити да бъде провалено световното първенство в Москва през 2018 г. Според вас какво в крайна сметка се цели с всичко това, което се диктува главно от САЩ?

- Целта на САЩ е унищожаването на Русия. Това е политика, която се провежда отдавна. Само Русия прекрати Студената война, друг никой. Част от продължаването на тази политика бе смяната на властта в Киев, довела до революционните събития, в резултат на които Украйна започна да се разпада. Естествено, властта, която се установи в Киев, бе възприета като нелегитимна от значителна част от населението, на първо място в Крим. Хората там в съответствие със законите на Украйна и на Крим проведоха референдум, в който 96 процента от гражданите гласуваха за влизане в състава на Руската федерация. Затова на никаква анексия там и не намирисва.

- Нима Западът смята, че е възможно да унищожи Русия?

- Във всеки случай такива опити се правят в течение на векове. Съединените щати с това се занимават от по-близки времена, след завършването на Втората световна война, но продължават да го правят достатъчно последователно и упорито. Съединените щати са си поставили за цел да доминират глобално и естествено тази цел предполага да бъдат отслабени онези центрове на сила, които теоретично могат да възпрепятстват това доминиране.

- Хилари Клинтън за начало на предизборната си кампания направо обяви, че Русия е заплаха за САЩ.

- Мнозина казват това. На практика - всички американски политици, не само Хилъри Клинтън, която може би ще стане президент на САЩ. Но и действащият президент на Съединените щати поставя Русия в тройката на най-големите заплахи за съществуването на човечеството, редом с ИДИЛ или вируса ебола.

- И САЩ, и официален Брюксел превръщат Русия в плашило и насаждат внушението, че тя е виновна за всички беди на човечеството. Има ли начин да се преодолее тази пропагандна война и не изостава ли Русия в т.нар. публична дипломация?

- Русия е обвинявана за всичко, което се сетите, вече от около 500 години. Като историк мога да ви кажа, че това е започнало някъде от около 1520 г. И от тогава нищо друго за Русия на Запад всъщност не са писали и говорили. Затова за нас няма нищо ново в тази ситуация. Що се отнася до имиджа на Русия, до това как тя е възприемана... вижте, да се надяваме на промяна в мнението на пишещите, снимащите и говорещите журналисти в Западна Европа, които са старателно отгледани и подбрани именно по принципа "нелюбов към Русия", е абсолютно невъзможно. Тоналността на западните средства за масова информация просто не може да бъде променена. Но що се отнася до възприемането на Русия в света, ние нямаме проблеми - в Азия, в Африка, в Латинска Америка, в Близкия изток, в голямата част от ислямския свят и в част от Запада. А да променяме позицията на англо-саксонските страни за мен е абсолютно безнадеждна работа. Невъзможно е да убедиш страните, които искат да те унищожат, че си добър.

- Как мислите, дали настъплението на "Ислямска държава" може да доведе до известно отслабване на агресията на САЩ спрямо Русия в надеждата, че Русия може да помогне?

- Не, не мисля. Съединените щати като правило играят на всички дъски. ИДИЛ е тяхно косвено творение - резултат главно от тяхната поддръжка за сирийската опозиция. Затова в някои случаи те използват ИДИЛ, опитват се вероятно да я насочат към някакво русло, отговарящо на техните интереси. А от друга страна, се опитват да се борят срещу нея, като при това обаче застават реално срещу всички онези сили, които непосредствено воюват с ИДИЛ - дали това е сирийската армия, шиитските въоръжени формирования в Ирак или кюрдските формирования.

- Ако тази политика и натиск продължат, ако продължи обграждането на Русия с американски оръжия и бази в близките до нея страни - ето и България въвличат в това; ако продължи доставката на оръжия за Киев в нарушение на Минските споразумения или опитите за въвличане и на Молдова чрез Приднестровието, където върви обсада на руските миротворци от ОССЕ по подобие на случилото се навремето в Южна Осетия - как ще реагира Русия?

- Русия винаги ще защитава своите национални интереси. Наистина, ако вярваме на нашето Министерство на отбраната, сега около границите на Русия - от Далечния изток до България, са разположени около 400 различни американски военни бази и обекти. Да отбележим, че около Съединените щати няма нито един наш военен обект. Що се отнася до способността да защитим себе си и своите национални интереси, Русия винаги е доказвала и ще докаже за пореден път на когото искате, че тя прави това по-добре от който и да било друг. Създаването на военни обекти по границите на нашата страна, където и да се случва това, създава заплаха за страните, които създават тези бази. Защото, вие сами разбирате, че в съвременния свят всички тези обекти са мишени.

- Българското правителство одобрява и следва неотклонно европейските санкции срещу Русия, което не може да се каже за българския народ, в голямата си част той е срещу тях. Правителството прекрати всички енергийни проекти като "Южен поток", АЕЦ "Белене" и пр. Това променя ли отношението на Русия към българите? Има ли шансове да се използва сега поне т.нар. "Турски поток"?

- А, отношението към българите... (смее се). Ние разбираме добре, че българският народ няма отношение към тези решения, които взема българското ръководство. Аз мисля, че отказът от енергийно сътрудничество с Русия за България е самоубийствен. Той не дава шанс за развитие на икономиката на страната, макар че шансовете й бяха много добри. България ще продължи да затъва още повече. Естествено е, че ако някой не иска да реализира проекти, просто ще ги реализира някой друг. Това е. В дадения случай това ще са Турция, Гърция и останалите страни. Естествено, че сега няма да има никакви други алтернативни енергийни проекти, освен "Турски поток".

- Не мога да не задам един такъв последен въпрос: В тежките времена на Втората световна война и в първите години на Студената война, когато вашият дядо е бил външен министър на СССР, тогава на политическата сцена е имало крупни фигури като Сталин, Рузвелт, Чърчил, Де Гол, които въпреки всичко са успели да намерят начин да съсъществуват, да си сътрудничат и да запазят мира за толкова години. Защо днес това не се получава? Няма такива големи политически фигури? Или в нещо друго е причината?

- Такива фигури със сигурност няма. Най-влиятелната политическа фигура в света, според всички изследвания, е руският президент Путин. А нататък наистина има проблеми. Аз съвсем не виждам днес в Англия Чърчил, във Франция Де Гол, в Германия Аденауер или в Америка Айзенхауер. Да, наистина има проблем. Адекватността на западните политически елити клони към нулата. Това го виждаме много добре от примера на действията през последните две десетилетия, когато те изтребиха няколкостотин хиляди души в Афганистан, повече от милион в Ирак, унищожиха Либия, унищожиха реално Сирия, създадоха ИДИЛ, създадоха проблема с бежанците от Африка към Европа. И всичко това - за някакви по-малко от 15 години целенасочена и абсолютно неадекватна политика, преди всичко от страна на Съединените щати. Плюс това организираха реално войната в Украйна и конфронтацията с Русия. Ето това е резултатът от политиката в последните 15 години, която провеждат политиците в град Вашингтон.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 12