Гърция ще получи 15 милиарда евро от Русия и Китай

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Гърция ще получи 15 милиарда евро от Русия и Китай

Новое сообщение translate » 18 июн 2015, 15:21

Петнадесет милиарда евро. Това е сумата, която скоро може да получи Атина от правителствата на Русия и Китай. Парите няма да бъдат дадени като заеми, а под формата на бизнес отношения. Русия е готова да даде пет милиарда за подписването на договор за "Турски поток". Китай пък ще даде десет милиарда авансово плащане за използването на част от пристанището Пирея. Шьобле е бесен, но явно нямат намерение да отстъпят и при така създалата се ситуация, пише италианският il manifesto, цитирайки гръцката преса и интернет страницата на авторитетното германското списание "Шпигел".

При последната среща между Алексис Ципрас и Владимир Путин не бе обсъждана финансова помощ, а енергийната политика. Ние не заменяме ЕС като нови кредитори, каза Русия на Атина, нашият бизнес е между суверенни държави. В разговорите влезе деликатната тема дали Русия ще може да снабдява Европа с газ, без тръбите да преминават през Украйна.

Сумата от страна на Пекин ще достигне 10 милиарда, посочват гръцките медии, като авансово плащане за използването на някои кейовете на пристанището в Пирея, както и като инвестиции в гръцката железопътната система.

Безкрайните полемиката на последния транш от заеми от ЕС и МВФ (7,2 милиарда) е обогатена с нов елемент, който следва да се засили позицията за преговори на Алексис Ципрас с международните институции. Бившата Тройка все още се противопоставя да предостави помощ поради една единствена причина: "Планираните реформи са незадоволителни", допълва италианското издание.

Радвам се за Гърция, ако това е така, коментира Шойбле. По думите му, обаче, това не променя нищо в преговорите с бившата Тройка. Проблемите остават и Гърция трябва да продължи дискусията с трите институции, категоричен бе той.

Междувременно хиляди протестираха снощи в Атина срещу мерките за икономии и в подкрепа на правителството на премиера Алексис Ципрас в преговорите с международните кредитори.

Централната банка на страната вече предупреди, че Гърция може да бъде тласната към дефолт и напускане на еврозоната, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3