Хенри Кисинджър: Диалогът между Русия и САЩ е важен за равновесието в света

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Хенри Кисинджър: Диалогът между Русия и САЩ е важен за равновесието в света

Новое сообщение translate » 19 июн 2015, 13:15

Изображение

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че не трябва Украйна да бъде дърпана на която и да било страна, тя трябва да бъде мост между Запада и Изтока. Пред в. "Кориере дела сера" Кисинджър казва, че фундаменталният диалог между Русия и САЩ е важен за равновесието в света и трябва не само да бъде продължен, но и разширен. "Москва и Вашингтон трябва да правят всичко, за да избегнат политиката на враждебно противостоене".

Бившият държавен секретар не смята за полезно да се възлага на която и да е страна отговорността за създалото се положение: "Днес е важно едно: да се гледа в бъдещото, вместо да се гледа в миналото. Аз съм оптимист и вярвам, че така ще стане. Заложени са твърде големи интереси, за да не се случи това".

В отговор на въпроса какво може да се направи за разрешаване на кризата в Украйна и няма ли опасност от военна ескалация, Хенри Кисинджър каза: "За съжаление, ескалацията е един възможен сценарий, но аз не бих искал да развивам тази тема. Вече говорих, че фатална грешка е мнението, че може Украйна може да се придърпа към една или друга страна, докато нейната роля е да бъде мост между Европа и Русия".

"Великите държави се оказаха в нова историческа ситуация и не съумяха да се приспособят към променилите се условия на глобалната реалност", подчерта Кисинджър.

Извършва ли Западът някаква грешка спрямо Русия? "Не бих говорил за грешка. Но западните държави трябва да признаят, че Русия е важна за мира на планетата, че на нас ни е необходим нейният принос в решаването на такива сложни въпроси като регионалните кризи, ислямският тероризъм, разпространението на оръжията за масово поразяване, продоволствената сигурност. Но и Русия от своя страна трябва да признае същността на ограниченията, характерни за европейския подход в международната политика", отбеляза Хенри Кисинджър.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2