Росатом започна строителството на двата нови блока в АЕЦ Бушер в Иран

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Росатом започна строителството на двата нови блока в АЕЦ Бушер в Иран

Новое сообщение translate » 19 июн 2015, 13:24

От руската компания „Росатом“ съобщиха, че са започнали реалното строителство на двата нови блока в АЕЦ „Бушер“ в Иран. Съобщението бе направено от генералния директор на държавната корпорация Сергей Кириенко. „По първите два блока, който „Росатом“ изгражда изцяло, се работи активно, заяви Кириенко. Двата енергоблока са по руската технология ВВЕР и и са с мощност по 1000 МВт. Те са от поколение „3 плюс", които имат всички необходими системи за сигурност. Специалистите започнаха работа и по площадката. Предстои проектиране, съгласуване на оборудването, пристъпили сме и към производство на оборудването на първите два блока“, сподели генералният директор на „Росатом“.

През 2014 г. беше подписан пълният пакет от документи за изграждане на осем блока в Иран. Част от енергоблоковете ще бъдат на площадката на АЕЦ „Бушер“, а други - на нова площадка. Иран се нуждае от все по-големи количества електричество. Потреблението на електрическа енергия в страната расте почти с 10% на година, което е значителна цифра и обяснява бума в строителството на ядрени енергоблокове в страната.

Първият блок на централата вече е построен, като бе довършен от „Росатом“. Припомняме, че руският проект за доизграждане на АЕЦ „Бушер“ бе обявен от най-старото енергийно списание в САЩ „Power Engineering" за Проект на 2014 г. в категорията „Ядрена енергетика". Първи блок на иранската АЕЦ „Бушер“ няма аналог в цял свят. Строителството й започва през 1974 г. от германския концерн Kraftwerk Union AG (Siemens/KWU). През 1980 г. правителството на ФРГ се присъединява към санкциите, въведени срещу Иран от САЩ и строителството спира. През август 1992 г. правителствата на Русия и Иран сключват споразумение за изграждане на тази АЕЦ, а през януари 1995 г. е подписан договор за завършване на строителството на Първи енергоблок.

Руската компания „Атомстройекспорт" и доставчиците й успяват да осъществят интегрирането на руското оборудване в строителната част, изпълнена по германския проект и да използват близо 12 000 тона германско оборудване. Първият блок на АЕЦ „Бушер" бе включен в националната енергосистема на Иран през септември 2011 г. Промишлената експлоатация е предвидена за тази година.

Генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко вярва, че „безусловно“ ще бъде решен ядреният проблем на Иран и ще бъдат свалени санкциите от страната, което ще доведе до разширяване на сътрудничеството между Иран и Русия в атомната сфера.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4