Речта на Путин на международния икономически форум в Санкт-Петербург

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Речта на Путин на международния икономически форум в Санкт-Петербург

Новое сообщение translate » 19 июн 2015, 17:58

Изображение

Владимир Путин заяви, че "на Русия няма да бъдат поставяни ултиматуми" и обвини геополитическите амбиции на САЩ за конфликта в Украйна, съобщава РБК. Изявлението си президента направи на международния икономически форум в Санкт-Петербург.

Той заяви, че Русия е избегнала навлизането в дълбока икономическа криза. "Ние уверено минаваме през периода на трудности", заяви той и добави, че Русия е увеличила износа си извън суровините. Икономиката, каза Путин, е "натрупала запас от вътрешна сила".

Президентът посочи, че властите са успели да удържат контрола си над инфлацията, която се ускори заради обезценяването на рублата, но след това се успокои. Путин даде пример, че през януари ръстът на цените е бил 3.9%, но през март е намалял до 1.2%, а през април – 0.5%, което "очевидна тенденция към снижаване".

Според него в Русия е започнало да се възстановява и потребителското търсене, което се беше свило миналата година. Президентът подчерта, че властите не са допуснали и ръст на безработицата, която в момента съставлява 5.8% от икономически активното население.

Държавното ръководство е успяло да стабилизира и курса на рублата, банките – да се приспособят към новите условия.

В изказването си Путин засегна и темата за санкциите срещу Русия. "На външните ограничения ние отговаряме с разширение на свободата! Това не е лозунг", каза той и благодари на инвеститорите, които продължават да работят в страната и да влагат свои капитали и технологии.

Путин подчерта, че въвеждането на санкциите е подтикнало Русия към работа в посока на заместване на вноса. Той отбеляза, че това необходимо за създаването на конкурентоспособни стоки. По думите му успехи в заместването на износа са постигнати в областта на машиностроенето, нефтохимията, леката промишленост и фармацевтиката.

Държавният глава обеща запазване на мораториума върху ръста на данъците, независимо от външните условия и тежестта върху бюджета, предава думите му агенция "Интерфакс".

"Взехме принципно решение – през следващите 4 години фиксираме нивата на данъците, няма да увеличаваме фискалното бреме върху бизнеса, така че фирмите да могат да планират в средносрочна перспектива", каза той.

Президентът добави, че резервните фондове на Русия позволяват да се провежда такава политика. Ще бъдат създдени и допълнителни стимули за новите фирми. "Задачата ни е да обезпечим устойчив ръст, да повишим ефективността на икономиката, производителността на труда и притока на инвестиции", каза Путин.

"Никой няма да ни поставя ултиматуми"

След встъплението на президента, водещият му зададе въпроси за външната политика на Русия. Запитан какво иска от Киев, той отговаря "Нищо – само спазване на съглашенията от Минск. Русия влияе върху Югоизточна Украйна, но не може сама да обезпечи спазването на споразумението", каза той.

След разпадането на биполярната система и разпада на СССР Западът, и особено САЩ, били в състояние на еуфория, а след това местно да установят добросъседски отношения, "започнали да усвоява нови, както им се стори, свободни геополитически пространства", посочи Путин.

"Очевидно у нашите партньори възникна илюзия, че след Втората световна война е имало един световен порядък, който е изчезнал, след което се е появил вакум, който трябва да бъде запълнен", каза президентът и добави, че причина за украинската криза е станала поддръжката за "провоконституционния преврат в страната".

Модераторът посочи, че съществува риск от нова световна война, а Русия е обвинявана в доставка на оръжие за Донбас. "До студена война не водят местни конфликти, а глобални решения. Такова например беше едностранното излизане на Съединените щати от Договора за противоракетна отбрана", отговори Путин, което според него е изменило глобалната среда на сигурност.

Путин посочи, че "радикални групировки са виновни за това, че в Донбас има оръжие". "Сражаващите се страни винаги намират оръжие", заяви той. Ако там не беше имало армия и "хората не бяха започнали да убиват", нямаше да и оръжие, смята той. "Руснаците и украинците са един народ, един етнос", каза Путин и изрази недоволството си, че в общуването между Киев и Москва се мешат трети страни, докато той разчита на "равноправен диалог".

Запитан за мястото на САЩ в международните отношения, Путин посочи, че Вашингтон налага решения в сферата на международната безопасност, меси се и чрез финансиране на неправителствени организации. "С нас няма да се говори на езика на ултиматумите", предупреди президентът.

За сметка на това, каза Путин, отношения с Пекин са на особено високо ниво. "С Китай се развиват икономически връзки, както и взаимодействие в международни организации", заяви президентът. Той добави, че търговията между двете страни е достигнала до 85 милиарда долара, а е нужда свобода на движението на капитали, за да се либерализират отношенията.

Путин коментира, че има опасения, че Сирия ще последва съдбата на Ирак и Либия. Според него преди намесата на САЩ там не е имало тероризъм. "Нека вземем Ирак. Унищожиха Садам, а след това какво стана? Дойде ИДИЛ!", каза той.

На въпрос как Русия иска да участва в разрешаването на международните проблеми, Путин посочи, че Москва иска "равноправни отношения с партньорите и съюзниците си" и няма намерение да налага своите стандарти и модели.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 26