Русия е готова да възобнови преговорите по петролопровода Бургас-Александруполис

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия е готова да възобнови преговорите по петролопровода Бургас-Александруполис

Новое сообщение translate » 19 июн 2015, 18:01

Прекратеният през 2011 година проект за нефтопровод ще бъде обсъден отново между министрите на енергетиката на България и Русия.

Русия е готова да възобнови преговорите по петролопровода Бургас-Александруполис, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ще го обсъдим днес, ще имаме среща с министъра на енергетиката на България", каза Новак.

Преди руски медии писаха, че интерес към възобновяване на проекта има и американската компания "Шеврон".

Споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година.

Съоръжението трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море и чрез него доставките на петрол да заобиколят натоварените проливи Босфора и Дарданелите.

Планираше се капацитетът на тръбата с дължина 285 км да бъде 35 млн. тона петрол годишно с последващо увеличение до 50 млн. тона.

За реализацията му бе създадена компанията "Транс-Болкан пайплайн Би-Ви", в която "Транснефт", има 51%, а България и Гърция - по 24,5%.

През декември 2011 г. българското правителство обяви решението си да излезе от проекта.

Парламентът на България с мнозинство реши да бъде прекратен междуправителственият договор по проекта. Проектът за нефтопровода бе прекратен и след референдум в Бургас. Жителите на морския град се опасяват, че той ще повлияе негативно на туризма.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 7