Русия ще строи тръба за $2 млрд. в Гърция

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия ще строи тръба за $2 млрд. в Гърция

Новое сообщение translate » 19 июн 2015, 22:25

Русия и Гърция подписаха вчера в Санкт Петербург меморандум за разбирателство за строежа на гръцката част от газопровода „Турски поток“, който ще заобиколи Украйна и България, като премине по дъното на Черно море, предаде НТВ. За целта ще бъде изградено съвместно предприятия, в което двете страни ще имат по 50% собственост.

Финансирането на строежа за $2 млрд. ще е изцяло от инвестиционната компания „Капитал“ на Външноикономическата банка. Парите щели да бъдат отпускани постепенно, а на по-късен етап Гърция ще ги погасява. Планира се капацитетът на газопровода да е 47 млрд. куб. м годишно. Строителството трябва да започне догодина, а тръбата да влезе в експлоатация през 2019 г. В меморандума, подписан от министрите на енергетиката Александър Новак и Панайотис Лафазанис, тя е наречена „Южноевропейски газопровод“.

На икономическия форум, който вчера се проведе в руския град, Новак заяви, че Русия е готова да поднови преговорите с България за изграждането на петролопровода „Бургас - Александруполис“. Споразумение за него бе подписано през 2007 г., но през 2011-а България излезе от проекта.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 14