CSM: Заплахите на САЩ по адрес на Русия стават все по-опасни за света

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

CSM: Заплахите на САЩ по адрес на Русия стават все по-опасни за света

Новое сообщение translate » 21 июн 2015, 15:02

Изображение

Вече втора година Западът се опитва да повлияе на Русия заради нейната позиция по украинския конфликт, антагонистичната реторика и конкретните действия стават все по-ожесточени, пише The Christian Science Monitor.

„Между Москва и НАТО са прекъснати връзките, двете страни проведоха серия военни учения близо до общата си граница. Експерти предупреждават за растящия риск от възникване на нестандартна ситуация, когато в резултат на авария или грешка руските и натовските кораби и самолети могат да станат причина за международен военен конфликт” – пише изданието.

Градусът на реториката се повишава, звучат заплахи за разполагане на постоянни военни сили по границите. Има опасност от пресъздаване на ситуацията, продължила цели 40 г. по време на студената война. С неимоверен труд са постигнатите споразумения, сложили край на надпреварата в ядрените оръжия между САЩ и СССР, са изложени на заплаха, се казва в статията.

Според авторите и анализаторите на изданието, докато противопоставянето носи в основата си демонстративен характер, всяка страна се стреми да покаже на своя и на другите народи, че не възнамерява да отстъпва. Всички лидери са уверени, че могат да контролират разполагането на въоръженията и при необходимост могат да ги изтеглят обратно. Но процесът започва да придобива свой живот и опасността, че може да стане неуправляем, все повече нараства.

Ако ситуацията в областта на стратегическите въоръжения продължава сигурно да се контролира, то по въпроса за ядрените ракети с малка и средна далечина тя е много повече застрашаваща, пише CSM. В отговор на американската ПРО Русия се кани да разположи „Искандери” в Калининградска област и ето че САЩ заплашват с разполагане на свои ядрени въоръжения на европейска територия.

„Настъпва време за онези, които никога не са напускали представата и начина на мислене от времето на Студената война” – отбелязва изданието.

В духа на CSM разсъждава и германското списание Der Spiegel. Според него заплахите на Пентагона да разположи ядрени арсенали в Европа са опасни и за НАТО. „Самата дискусия за въоръженията със средна далечина носи взривоопасен характер за коалицията” – отбелязва списанието.

Ако САЩ предприемат подобни стъпки, то това може да взриви Северноатлантическия алианс отвътре” – се опасява Spiegel./БЛИЦtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2