The Financial Post: Гърция ще се сближи с Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

The Financial Post: Гърция ще се сближи с Русия

Новое сообщение translate » 05 июл 2015, 12:32

Изображение

След излизането си от еврозоната Гърция може да тясно да се сближи с Русия. Това ще промени баланса на силите в Европа и Близкия Изток, по-специално ще отслаби влиянието на НАТО и ЕС и ще укрепи позициите на Руската федерация. Това становище беше изразено политическият анализатор Лорънс Соломен в канадското издание на The Financial Post.

Според него излизането на Гърция от еврозоната би довело до намаляване на "апетита" на НАТО по отношение на разширяването на съюза. В допълнение, възможен съюз между Русия и Гърция ще разтрепери цяла Европа.

Соломен припомня, че Гърция има редица причини да иска сближаване с Русия.

Така например през 1821 г. руското революционно движение помага на гърците да получат независимост от Османската империя. Именно затова Гърция е била благодарна на Русия тогава, благодарна е и сега, казва Соломен. Във времето, в което голяма част от Европа й се присмива, Русия се отнася с уважение към нея.

Анализаторът припомня още, че след победата на партията СИРИЗА в изборите през януари, първият чуждестранен представител, който се е срещнал с новия министър-председател Алексис Ципрас, е руският посланик.

Той отбелязват също, че по-голямата част от гърците се отнасят положително към Русия: според проучване на Pew Research - над 60% от населението на страната.

И затова, напускайки еврозоната, Гърция може да напусне и Европейския съюз. На нея ще й трябва военна защита, по-специално от Турция. Ето защо Русия може да се възползват от тази ситуация, като постави свои бази в страната.

Като цяло, тази ситуация ще доведе до геополитическо рестартиране, което, от своя страна, може да доведе до промяна в баланса на силите в Европа и Близкия Изток.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3