The Washington Post: Грузия отново се сближава с Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

The Washington Post: Грузия отново се сближава с Русия

Новое сообщение translate » 05 июл 2015, 12:35

Изображение

На фона на забавения процес на евроинтеграция, Грузия отново се сближава с Русия, въпреки разрива с нея в миналото. Това мнение изразява журналистът Майкъл Бернбаум в статия, публикувана в The Washington Post.

„Почти никой не предполагаше, че в тази прозападна страна, която преживя кратък военен конфликт с Русия през 2008 година, Кремъл отново ще може да намери за себе си опорна точка. Всъщност, докато Западът търси сближаване, когато става въпрос за приемането на Грузия в ЕС и НАТО, проруските настроения в страната нарастват“, пише авторът на статията.

Бернбаум акцентира върху факта, че неотдавна в републиката бяха открити представителства на руските държавни медии, публикуващи материали на грузински език. Освен това, Москва „увеличи инвестициите в енергийната индустрия и други ключови сектори от грузинската икономика“, отбелязва той. „Бивши съветски политици предупреждават, че Русия може да получи преимущество, ако Грузия я изключат от западните клубове“, посочва още Бернбаум.

Авторът припомня, че през месец май лидерите на ЕС не казаха нищо за перспективите за приемането на Украйна, Грузия и Молдова в съюза. Освен това, беше отложен плана за смекчаване на визовия режим за Грузия. „Този внимателен начин на действие на ЕС е обусловен от нежеланието на Европа да провокира Русия към ответни стъпки, твърдят участващи в дискусията дипломати“, констатира той.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4