The Washington Post: Съюзът на Москва и Риад анулира триумфа на Вашингтон

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

The Washington Post: Съюзът на Москва и Риад анулира триумфа на Вашингтон

Новое сообщение translate » 05 июл 2015, 12:37

Изображение

Престижът на Съединените щати в света силно падна, а бившите съюзници на Вашингтон започнаха да се сближават с Русия, пишат американски експерти. Коментаторът на Washington Post Чарлз Лейн заявява в интервю за Fox News, че укрепването на Русия на международната арена заплашва „да доведе до нула триумфа на САЩ”, който беше заслуга на Роналд Рейгън и Джордж Буш, „докато се намираха на кормилото”.

„Това остава като нерешен въпрос в момента на излизане на Барак Обама от Белия дом. Това обаче е явен индикатор, че светът се е променил и че всички предишни достижения на Съединените щати в сегашния момент ги заплашва опасност” – заявява Лейн, като добавя, че към момента, когато ще се оценяват резултатите от президентството на Обама, няма да бъдат решени и други въпроси от Близкия Изток.

Обръщайки внимание на факта, че бивши съюзници на Вашингтон преминават към тясно сътрудничество с Москва, коментаторът на Washington Post Чарлз Краутхамър изразява безпокойство от сближаването на Русия и Саудитска Арабия, а приетата покана от крал Салман ибн Абдул-Азиз Ал Сауд да посети Москва той нарича „удар” за САЩ.

„Ние бяхме съюзници със Саудитска Арабия от времето, когато през 1930 г. президентът Франклин Делано Рузвелт сключи с нея договор в средата на 1930 г. Там усетиха, че САЩ ги изоставиха, те считат, че САЩ са в такъв упадък и така близко сътрудничат с издигащия се Иран, че действително се обръщат към Русия. Това много говори в какво положение сме сега” – твърди журналистът.

Краутхамър нарича провалена външната политика на САЩ, която води през годините президентът Барак Обама. Обама навярно счита, че възобновявайки отношенията с Куба и с Иран, провежда политика „в стил Рейгън”, обаче това е само „илюзия”, е категоричен анализаторът.

„Това, което постигна Обама, е грандиозно постижение – капитулира пред Куба, без да получи нищо в замяна. А следващата седмица той какво направи. Капитулира пред Иран. Това е своебразна огледална противоположност на това, което направи Рейгън, но Обама счита, че е велико историческо постижение от световен мащаб” – отбелязва Краутхамър.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 27