Създават организация за саморегулиране на руския потребителския пазар

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Създават организация за саморегулиране на руския потребителския пазар

Новое сообщение translate » 06 июл 2015, 13:09

Изображение

Утвърден е меморандум за създаване на организация за саморегулиране на потребителския пазар, съобщи руският в. "Коммерсант" в петък. Документът е подписан от пълномощника на руския президент за защита правата на предприемачите Борис Титов, от омбудсмана по търговията и ръководителя на "Союзмолока" Андрей Даниленко и от съпредседателя на президиума на Асоциацията на компаниите за търговия на дребно (АКОРТ) Илья Ломакин-Румянцев.

В меморандума е записано, че за разглеждане на спорове между участниците на пазара е необходимо да се създаде самостоятелна нетърговска структура - единно обединение за саморегулация, в което да влязат всички отраслеви организации. Органът по решенаването на споровете в това обединение (арбитражният съд) ще бъде формиран от равен брой представители на доставчиците, ритейлърите и независими експерти с право на решаващ глас. Той трябва да е съставен от две палати: по спорове с доставчиците и по въпроси, свързани със защита на членовете на организацията по саморегулация в спорове с държавните органи.

Борис Титов е уверен, че новата система на саморегулация ще позволи да се развива диалог между веригите и доставчиците. Андрей Даниленко разчита всички организационни въпроси да бъдат изчистени до есента, когато тя трябва да заработи. Такъв е например въпросът за юридическата форма на организацията за саморегулация. По думите му поканени да се присъединят към меморандума са всички членове на Междуотраслевия експертен съвет (МЭС).

"Ние се надяваме, че МЭС, комисията по приемането на кодекса за честните практики и създадената организация за саморегулиране ще станат едно цяло", казва ръководителят на "Союзмолока". Той подчертава, че присъединяването към меморандума е доброволно. Но, за да бъдат стимулирани участниците на пазара да влизат в организацията по саморегулация, за тях може да бъдат предвидени някакви привилегии, които засега не са уточнени.

Съпредседателят на президиума на АКОРТ Илья Ломакин-Румянцев разчита, че новата структура ще може да обезпечи качествен арбитраж за участниците на пазара. "Сега конфликти с доставчици се решават по различни начини, нерядко чрез привличане на държавни органи или на депутати", отбелязва той.

"В Русия е създадена една от най-съвършените системи за саморегулиране на отношенията между доставчиците и търговските вериги в света: това е Междуотраслевият експертен съвет, създаденият от него кодекс на честните практики и комисията по разглеждането на споровете и издаване на препоръки по взаимодействието на търговските оператори и доставчиците", казва директорът по развитието на "Руспродсоюз" Дмитрий Востриков. Минусът, по неговата оценка, в системата е един: нейните норми и правила засега не се следват от всички участници на пазара. "За да бъде отстранен статутът на въпросните институти по саморегулиране трябва дабъде повишен: в закона "За търговията" трябва да бъдат закрепени мерки, които да мотивират участниците на пазара да изпълняват кодекса. Самият МЭС и влизащите в него съюзи могат да се пререгистрират в съответствие със закона за саморегулирането, за да получат право да предприемат по-тежки санкции към участниците си при неизпълнение на кодекса и решенията на комисията, като клон на отраслевия арбитражен съд", смята Востриков.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 11