The Financial Times: Саудитска Арабия инвестира 10 млрд. долара в Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

The Financial Times: Саудитска Арабия инвестира 10 млрд. долара в Русия

Новое сообщение translate » 07 июл 2015, 18:51

Изображение

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е постигнал споразумение да инвестира 10 млрд. долара в Русия, изпращайки силен сигнал за сближаването на позициите между Москва и Рияд, пише The Financial Times.

Фондът подписа договор с Руския директен инвестиционен фонд за най-големия размер на преки чуждестранни инвестиции в историята на Русия, съобщиха от Москва късно в понеделник. "Първите седем проекта получиха предварително одобрение и ние очакваме да постигнем десет сделки преди края на годината", каза Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския директен инвестиционен фонд.

Сделката, която води началото си от меморандума за разбирателство, подписан между двете страни по време на икономическия форум в Санкт Петербург през миналия месец, идва на фона на опитите на Рияд и Москва да възстановят отношенията си след подкрепата на руското правителство за режима на Башар Асад в Сирия.

Дмитриев изтъкна, че саудитският министър на отбраната Мохамед бин Салман Ал Сауд е изиграл "огромна" роля за постигане на сделката. Принцът посети Санкт Петербург с голяма делегация по време на икономическия форум и се срещна с президента Владимир Путин и със световните ръководители на инвестиционни фондове.

След като крал Салман се възкачи на престола в Саудитска Арабия през януари, неговото правителство и това на Путин се опитват да преодолеят различията си относно възможните пътища за излизане от четирите години на гражданска война в Сирия. Докато Рияд подкрепя "умерените" ислямисти в Сирия, Москва остава решително против каквото и да е обвързване с ислямистките сили като средство за спиране на бързото разрастване на Ислямска държава.

От Руския директен инвестиционен фонд посочиха, че средствата ще бъдат инвестирани в проекти в инфраструктурата, търговията, логистиката и селското стопанство в продължение на до пет години. Освен това Дмитриев призова европейските инвеститори да гледат на сделката на Русия със Саудитска Арабия като на сигнал за завръщане. "Европа трябва да продължи да работи с Русия", каза той.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 13