Страните-членки на ШОС ще активизират взаимодействието си

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Страните-членки на ШОС ще активизират взаимодействието си

Новое сообщение translate » 07 июл 2015, 18:57

Изображение

Страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще активизират взаимодействието си във всички области, включително и във военната, информира РИА Новости, цитирайки руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов. Това предвижда стратегията на развитие на ШОС до 2025 г., която ще бъде одобрена от нейните лидери по време на форума им в Уфа между 8 и 10 юли.

В Шанхайската организация в момента членуват Русия, Китай, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан, като статут на наблюдатели имат Индия, Пакистан, Иран, Монго-лия и Афганистан.

„Стратегията за развитие е един от ключовите документи, определящи перспективата на нашата дейност, които ще изведат организацията на по-ефективно ниво на партньорство във всички сфери, включително и във военната”, обясни Антонов. Той допълни, че „осигуряването на сигурност в условията на нови световни предизвикателства и заплахи се разглежда като основополагащ принцип за развитие на сътрудничеството в рамките на ШОС”.

Анализатори прогнозират, че в близко бъдеще ШОС ще се превърне в нова могъща организация която ще влияе на глобалните процеси в света.

Повод за подобни коментари дават плановете на Индия и Пакистан също да се присъединят към Шанхайската организация. Те са подали заявки за членство през 2014 г. и, ако бъдат приети, то ШОС ще стане една от най-силните регионални организации, прогнозира пред РИА Новости Борис Долгов от Центъра за арабски и ислямски изследвания.

По думите му този съюз ще изглади и много от сега съществуващите противоречия като тези между Индия и Пакистан.

Паралелно с форума на ШОС в Уфа ще се проведе и среща на лидерите на БРИКС, съобщават агенциите, като допълват, че в момента Русия председателства и двете организации. В рамките на форумите е предвидена двустранна среща между ръководителите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзипин. „Двамата ще обсъдят сътрудничеството между двете страни, в това число и някои специфични проекти”, заяви зам.-министърът на външните работи на Китай Чен Гопин, цитиран от руските медии. Гопин обаче подчерта, че „отношенията между Москва и Пекин не са алианс и не са насочени срещу трети страни, а представляват нов модел за отношение между две големи държави”.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4