Oilprice: Икономиката на Русия е привлекателна за инвеститорите

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Oilprice: Икономиката на Русия е привлекателна за инвеститорите

Новое сообщение translate » 08 июл 2015, 12:53

Изображение

Докато световните пазари реагират нервно на всички новини от Гърция, Русия се чувства спокойна, пише енергийният експерт Колин Чилкоът за интернет-изданието Oilprice.

Анализаторът отбелязва, че „Газпром-Нефт” и западният концерн Royal Dutch Shell проучват създаването на стратегически алианс за обмен на активи разширяване на сътрудничеството в рамките на проекта Сахалин.

На свой ред „Газпром” заедно с Shell и европейските EO.N и OMV се договориха за строителството на два нови газопровода в рамките на „Северен поток”, които ще позволят пропускателността до 55 млрд. кубометра годишно и ще направят Австрия най-големия газов хъб в Европа.

Независимо от санкциите американската нефтена компания Exxon продължава да залага на Русия. През 2014 г. руските холдинги на компанията са получили над 52 млн. акра (208 млн. дка) земя, докато в САЩ Exxon разполага едва с 58 млн. дка.

В Азия Китай започна строителството на своя участък на газопровода „Силата на Сибир”, по който в КНР ще бъдат доставяни 38 млрд. кубометра газ годишно от 2017 г.

„Азиатския пазар е бъдеще за мнозинството доставчици на суров нефт и природен газ, като Русия предприема успешни стъпки за запазване на значителна част от пазара” – отбелязва порталът. През 2014 г. обемът на руските доставки за Китай, Япония и Южна Корея се е увеличил с 25%, което позволи на Москва да завземе азиатските позиции на Саудитска Арабия, Кувейт и Катар.

Не трябва да се забравя и сътрудничеството на Москва и Риад в атомната енергетика: по договор между страните Русия ще построи 16 атомни електроцентрали, отбелязва анализаторът. Очертава се перспективата Саудитска Арабия да стане важен партньор на Русия в съществуващи или бъдещи нефтени или газови проекти.

„Има достатъчно основания да се допусне, че Русия, нейната добиваща индустрия и държавни корпорации имат много почитатели” – обобщава експертът.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3