Newsweek: САЩ са безсилни пред Русия в Арктика

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Newsweek: САЩ са безсилни пред Русия в Арктика

Новое сообщение translate » 08 июл 2015, 12:54

Изображение

САЩ не могат да се конкурират с Русия в Арктика – нямат необходимите ресурси, за да догонят РФ, от която сега Америка е безнадеждно изостанала, пише Newsweek.

В Арктика започва нов вид „студена война”. Ледовете се топят със заплашителна бързина, военноморските сили от много страни и параходни компании жадно гледат за удобни маршрути, освобождаващи се от ледените препятствия, а властите на държавите искат да получат природни ресурси, с които е богат регионът. САЩ се стремят да се адаптират към новите условия, обаче има други, които го правят доста по-успешно, отбелязва изданието.

„Ние даже не играем с Русия в една тегловна категория. Ние дори въобще не участваме в тази игра” – цитира Newsweek коменданта на бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Ф. Цукунфт.

Относително сигурното пътуване в Арктика даже често през лятото може да се извърши само с ледоразбивачи. САЩ имат само два такива кораба, и двата стари, а за нови Вашингтон няма пари. Съвременният ледоразбивач може да струва до един милиард долара, освен това са нужни години. Русия обаче разполага с 27 ледоразбивача, а Китай, който изобщо не е арктическа държава, но има свои интереси в региона, през следващата година ще придобие два ледоразбивача, съобщава изданието.

Освен това САЩ нямат единна арктическа стратегия, която са успели да разработят другите страни, в частност Русия, и американските власти започнаха да обръщат внимание на този въпрос едва през последните месеци.

Съществуват и юридически препятствия, които си създадоха самите САЩ. Според международното законодателство всички арктически държави – САЩ, Русия, Канада, Дания и Норвегия – имат право на континентален шелф на разстояние до 200 морски мили от техните граници. При това Конвенцията на ООН за морско право, която все още не е ратифицирана от Вашингтон, позволява на арктическите страни в продължение на 10 г. да подадат заявление за разширяване на външните граници на своя континентален шелф. САЩ не могат да подадат заявление, докато не се присъединят към този международен документ, отбелязва Newsweek.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 13