Страните от БРИКС приеха окончателна декларация от срещата в Уфа

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Страните от БРИКС приеха окончателна декларация от срещата в Уфа

Новое сообщение translate » 09 июл 2015, 16:56

ИзображениеЛидерите на страните от БРИКС приеха окончателна декларация от двудневната си среща в Уфа, предаде ТАСС.

Церемонията по подписването на декларацията, наред с редица други документи, се състоя след работното заседание на лидерите на страните-членки в разширен състав.

В Декларацията е направена оценка за настоящата световна политическа и икономическа ситуация, отразявайки общите подходи на страните от БРИСК по най-актуалните въпроси за многостранно сътрудничество.

Лидерите на Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР също така са приели и план за действие, който конкретизира работата на БРИКС за следващата година, като включва нови перспективи за взаимодействие.

По инициатива на Русия е приета и Стратегия за икономическо партньорство на страните от БРИКС до 2020. Документът е насочен към разширяване на многостранното делово сътрудничество с цел ускоряване на социално-икономическото развитие, повишаване на конкурентоспособността на членовете на БРИКС в контекста на световната икономика.

В присъствието на лидерите от БРИКС са били подписани и редица други документи и конкретно – Меморандум за взаимодействие между външополитическите ведомство на страните от БРИКС за създаване на общ сайт или виртуален секретариат на обединението.

„Това означава, че от неформална организация, нека чрез виртуалните, електронни механизми да започнем да се институционализираме, превръщайки се в организация с формални правила,“ коментирал на по-ранен етап пред ТАСС първият заместник в Министерството на икономиката и развитието на Русия Алексей Лихачев.

На срещата на лидерите от БРИКС в Уфа са подписани споразумения между страните за сътрудничество в областта на културата и Меморандум за намерение за сътрудничество с Новата банка за развитие между Националната банка за социално-икономическо развитие на Бразилия, руската Внешикономбанк, индийската Exim bank- Export import bank, Държавната банка за развитие на Китай и Южноафриканската банка за развитие.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2