Александър Новак: Зависимостта на Европа от руския газ ще нараства

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Александър Новак: Зависимостта на Европа от руския газ ще нараства

Новое сообщение translate » 20 июл 2015, 18:04

Изображение

Зависимостта на Европа от руския газ в бъдеще само ще нараства, заяви руският енергиен министър Александър Новак в интервю за “Российская газета“.

"В експертните изчисления (. . .) виждаме, че потреблението на газ в Европа ще расте, тъй като се съживява икономиката. По наши сметки, Европа ще консумира допълнително близо 100 милиарда кубика гориво. А нейната зависимост от вноса на газ ще нараства, защото намалява собственият ѝ добив от находища", обясни Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Експериментална зима за Украйна

Предстои "експериментална зима за Украйна" след отказа ѝ да внася занапред електроенергия от Русия, пише "Комерсант". За това спомогнаха топлото време и относително стабилните вече доставки на въглища от Донбас, добавя вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руското енергийно ведомство очаква, щом зимата наближи, Киев да поднови преговорите за внос на ток.

Украйна пък трупа резерви от въглища и се надява да оцелее през отоплителния сезон, използвайки собствени ресурси. Според експерти, страната ще успее в това начинание, само ако зимата е топла. В противен случай, за да спаси енергийната система, ще се наложи Киев временно да изключва тока на някаква част от потребителите.

Предстои експериментална зима, която ще покаже доколко е готова Украйна да се лиши от вноса на руска енергия, казва местният аналитик Дмитро Марунич, говорил пред "Комерсант".translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 7