Анте Батович: Руската енергетика тревожи Запада

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Анте Батович: Руската енергетика тревожи Запада

Новое сообщение translate » 20 июл 2015, 18:14

Изображение

Русия остава глобален играч на енергийния пазар, независимо от въведените санкции от Запада, пише анализаторът Анте Батович в Global Risk insights, цитиран от РИА Новости.

Русия, подчертава той, „продължава да води силна енергийна дипломация.”

Като доказателство на тезата си Батович изброява най-големите споразумения в енергийната сфера, които Русия в последно време сключи с партньори от цял свят.

На първо място е припомнена сделката с Китай за 700 млрд. долара и отбелязва, че Русия е изпреварила Саудитска Арабия като най-голям износител на нефт в КНР.

На европейския пазар, продължава той, където Русия съумя да намери добра алтернатива на тръбопровода „Южен поток” и подписа договор за 2 млрд. долара с гръцкото правителство за строителството на Южноевропейския газопровод (SEP) като разширение на „Турски поток”.

Освен това, според Батович, Русия е ключов играч на газовия пазар на Балканите, а Сърбия и Македония изявяват голямо желание да участват в „Турски поток”.

„Руски компании контролират над 70% от нефтопродуктите в България, а също така практически целия сектор на нефтопреработката в Босна и Херцеговина”, отбелязва експертът.

По думите му, руският контрол над енергийната сфера на Балканите предизвиква безпокойство у Запада.

Западът обаче не се безпокои за действащия руски „Северен поток” директно за Германия, продължаващия транзит през Украйна, съвместните нови газови проекти с Нигерия и Аржентина.

Анализаторът е уверен, че политиката на санкции от страна на Запада не е попречила на Русия да укрепи своите позиции на световния енергиен пазар.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 18