Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа

Новое сообщение strana » 10 окт 2016, 18:45

Изображение

Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това заяви президентът Реджеп Ердоган на Световния енергиен форум в Истанбул, съобщи ТАСС.

„Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа“, изтъкна турският президент. Той също посочи, че „с въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) пред Европа ще се появи нова алтернатива". "Това е първата решителна стъпка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. И ние сме убедени, че това е много важно за Европа“, отбеляза още Реджеп Ердоган. „Ние реализирахме „Син поток“, построихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан". Сега върви строителството на ТАНАП. В перспектива той ще бъде свързан с Трансадриатическия газопровод и ще стане продължение на ТАНАП като магистрали за доставка газ в Европа", подчерта още турският лидер. Той изтъкна, че каспийският регион има голямо знамение за запълването на минаващите през турска територия газопроводи и в бъдеще Турция ще разчита „да прекарва по ТАНАП туркменски газ".

Освен това Турция проучва възможността за строителство на още една АЕЦ освен в Акую. „Ние имаме подписано междуправителствено споразумение с Русия за строителството на „Акую“ и с Япония имаме споразумение за строителството на АЕЦ в Синоп на брега на Черно море. Има и трети проект за строителство на АЕЦ, засега вървят изследвания в тази област“, заяви още Реджеп Ердоган.

Президентът на Русия Владимир Путин, който е в Истанбул за Световния енергиен конгрес, поздрави домакините, че са стабилизирали положението в страната.

Завършвайки изказването си на световния форум, Путин благодари на организаторите му, споменавайки и опита за преврата в Турция на 15 юли, съобщи РИА Новости.

„Ние разбираме, че в Турция днес може би не е най-доброто време за такива големи мероприятия, защото тя съвсем неотдавна преживя опит за държавен преврат – каза руският президент. - Ние много внимателно и с тревога следихме какво става в Турция. И искам да поздравя турския народ и президента Ердоган за това, че им се удаде да задържат ситуацията под контрол. Ние много се радваме, че Турция се възстановява и й желаем успехи.“

В словото си на енергийния конгрес Владимир Путин изрази надежда, че на срещата си през ноември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще договори мерки, които да стабилизират пазара на нефт.

„Ние подкрeпяме неотдавнашната инициатива на ОПЕК за фиксиране на лимити върху нефтодобива и разчитаме, че на заседанието на ОПЕК през ноември тази идея ще се въплъти в конкретни договорености, давайки позитивен сигнал на пазарите и инвеститорите“, каза той.

Следващото заседание на организацията е планирано за 30 ноември, припомня РИА Новости.

Пред форума Путин анализира сегашното свръхпроизводство на нефт и спадането на цените му. Според него причина за това явление са по-съвършените методи за нефтодобив.

„От какво е предизвикан сегашният излишък на предлагане на въглеводороди? Отговорът е очевиден: високите цени на нефта в продължение на последните десет години доведоха до безпрецедентен приток на инвестиции в енергийния отрасъл“, каза руският президент.

Така е станало възможно да се разработват нови запаси, които са били нерентабилни по-рано, поясни той.

Владимир Путин увери, че Русия ще остане надежден доставчик на енергоресурси на глобалните пазари и разказа за плановете за разширяване на износа й на въглеводороди за Китай, Япония и Индия.Аватара пользователя
strana
Гигант мысли
 
Сообщения: 692
Зарегистрирован: 22 авг 2008, 02:09
Откуда: BG-RU-UK

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 9