България рискува да попадне в орбитата на Москва

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

България рискува да попадне в орбитата на Москва

Новое сообщение translate » 21 июл 2009, 19:50

Tony Barber, The Financial Times

България, най-бедната страна-членка на Европейския съюз, е изложена на опасността да попадне под руско политическо и икономическо влияние, ако властите й не работят по-активно с ЕС, се казва в доклад на група експерти, съветващи българското правителство.

В доклада, с който разполага печатното издание, експертите казват, че ЕС трябва да говори с Русия в един глас по енергийната политика и политиката на сигурността и че съществува риск от разединение в 27-членния съюз, ако руското влияние се засили в България и другите страни-членки на ЕС, които в миналото са били част от Варшавския договор.

Отношенията между Русия и Европейския съюз бяха обтегнати през последните години заради инциденти като прекъсването на руските газови доставки, войната между Русия и Грузия през август миналата година и надпреварата за влияние в Украйна и други бивши съветски републики.

Експертната комисия, която бе сформирана през ноември от досегашното правителство, водено от социалистите, бе натоварена да направи препоръки за това как България да се адаптира към членството в ЕС и да преодолее недоверието към нея у много от по-старите и по-богати страни в ЕС. Шестчленният борд беше оглавен от бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен и в него влязоха Хосеп Пикем, бивш външен министър на Испания и Антонио Виторино, бивш еврокомисар по правосъдие и вътрешен ред.

В доклада им се казва, че „България трябва да изгради, според националния си интерес, една европейска програма, зад която да застане експертизата и активната подкрепа на европейските институции...”

„Ако България не успее да изпълни тази цел, това може да има различни последствия. Българската държава може да стане по-уязвима, което ще окуражи популистките движения и ще посее семената на обезсърчаването на българското общество”. /Фокус

Bulgaria risks shifting into Moscow's orbit, EU is toldtranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 28