Русия и Франция укрепват 'газовите връзки'

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия и Франция укрепват 'газовите връзки'

Новое сообщение translate » 29 июл 2009, 16:57

На 28-ми юли премиерът на Русия Владимир Путин води преговори с главата на френския енергиен концерн „Газ дьо Франс Суец”. В момента този концерн е най-големият европейски купувач и продавач на природен газ, собственик е на най-развитата газотранспортна система в Европа и е втори оператор на подземни хранилища на газ. Чистата печалба на фирмата миналата година състави някъде 6,5 милиарда евро.

За нашето сътрудничество с французите разказва президентът на Съюза на нефтогазопромишлениците на Русия Генади Шмал:

- С французите имаме отдавнашни делови отношения. Особено във въпросите на енергоресурсите и по-специално в нефта и газа. Буквално преди един месец, също в присъствие на премиера Владимир Путин, бяха подписани споразумения между компаниите „Тотал” и руската „Новотек”. А общо взето нашето сътрудничество е от десетилетия и е взаимно изгодно. Въпреки че сега близо 70% енергия французите консумират от АЕЦ, все едно газ им е необходим – за химията, за битова употреба и т.н. А Русия е заинтересувана тези споразумения да имат дългосрочен характер, защото само така ние ще можем да планираме стратегията на развитието на националния газов отрасъл и с това да гарантираме енергийната сигурност на Европа. Оттук следва и необходимостта от укрепване на нашето взаимно изгодно двустранно сътрудничество.

А това сътрудничество в сферата на газа между Русия и„Газ дьо Франс Суец” започна още през 1976 година. През това време френският концерн получи от нас, по дългосрочни контракти, повече от 300 милиарда кубометра суровина. Освен това, французите развиват сътрудничество и с руски енергийни компании в такива области, като електро- и газо-икономисването научните изследвания, строителството, повишаването на квалификацията на специалисти. За в бъдеще са планирани проекти в използването на сгъстения природен газ, в това число и в Северна Америка. Планира се до края на лятото „Газ дьо Франс Суец” да се подключи към "Норд-Стрийм". Предложението беше направено на френската компания още през декември миналата година. За целта останалите участници в проекта, освен Германия, са длъжни да вземат решение за предаване на част от своите акции на „Газ дьо Франс Суец”. "Норд-Стрийм" е принципно нов маршрут за износ на руски газ за Европа (преди всичко пазарите на Германия, Великобритания, Холандия, Франция и Дания). Пускането му е насрочено за 2011 година и Русия е сигурна, че във взаимодействие с Франция, ще направи значителен принос в укрепването на енергийната сигурност на континента. /Voice of Russiatranslate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 13