Трагедия в Саяно-Шушенската ВЕЦ

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Трагедия в Саяно-Шушенската ВЕЦ

Новое сообщение Дневник » 17 авг 2009, 21:56

Десет души загинаха в понеделник в инцидент, който спря работата на най-голямата руска водноелектрическа централа. Аварията принуди големите производители на алуминий в Сибир спешно да преминат на алтернативни източници, съобщи Ройтерс.

Вода е заляла залата на Саяно-Шушенската ВЕЦ в сибирския район Хакасия, като освен жертвите има и 14 ранени, а 54 души се смятат за безследно изчезнали.

Засега от Министерството на извънредните ситуации не изключва инцидентът да е предизвикан от експлозия. Агенция РБК твърди, че наистина е имало взрив на маслен трансформатор в машинната зала, като след експлозията са рухнали таванът и стените, а водата е започнала да залива помещението.

Агенция "Интерфакс" посочва, че са разрушени и два от каналите за отвеждане на падащата вода към машинната зала, в резултат на което тя е потопена. Това е най-тежкият инцидент за цялата история на огромното съоръжение, допълва агенцията.

Саяно-Шушенската ВЕЦ е от 1978г. и е основният източник на ток за две от големите предприятия на "Русал" - най-големият производител на алуминий в света. От компанията обаче твърдят, че работата продължава нормално, след като е превключено на електроенергия от съседните райони Красноярск и Кемерово. Всички дежурни екипи на енергомрежата в Сибир са в повишена готовност и при необходимост важни обекти като болници и детски градини може да бъдат снабдени с подвижни електрогенератори.

Според представител на компанията "РусГидро" унищоженият генератор е бил в ремонт и именно през него водата е нахлула в помещението, но за язовирната стена няма опасност. Спасителите се опитват да успокоят населението на околните селища, където се усеща паника и се правят опити да евакуиране на по-високи места. "Данни за експлозия няма. Основната ни версия е за хидпроудар в момент, когато в залата е имало 20-ина души", допълва Евгений Друзяка.

Водолази вече са влезли в наводнената зала за оглед на разрушенията и издирване на евентуално още загинали.

По течението след голямата ВЕЦ се разразства маслено петно, което в момента е дълго около 5 километра. От министерството съобщават, че това е трансформаторно масло, количеството не е значително и няма голяма опасност за околната среда.

Временният шеф на борда на "РусГидро" Василий Зубакин съобщава, че възстановяването на мощността на напълно спрялата Саяно-Шушенската ВЕЦ ще стане за не повече от две седмици. "Що се отнася до възстановяването на разрушения втори блок, то там ремонтът ще отнеме до две години, а общите загуби от аварията ще са за милиарди рубли", посочва Зубакин.

УНИКАЛЕН ОБЕКТ

Саяно-Шушенската ВЕЦ е уникален комплекс и дори попадна в Книгата на рекордите "Гинес" като най-надеждното хидротехническо съоръжение от подобен тип. Тя се намира на река Енисей и е първата в каскадата на енисейските ВЕЦ. Общата й инсталирана мощност е 6.4 млн киловата, а средното годишно производство - 22.8 киловатчаса.

Стената на водоема е с височина 245м. и ширина по гребена над 1 километър. В основата стената е дебела почти 106м., а на върха - 25м. По нея се спускат 11 водосборни канала към 10 блока, всеки с мощност от 640 МВт.

Водосборният й басейн е по-голям от територията на България и възлиза на 179 900 квадратни километра. Площта на изкуственото езеро е 621 кв. км, а пълният му обем е 31.3 куб. километра, при това това е само един от язовирите в каскадата.

Проектът Саяно-Шушенска ВЕЦ започва на 4 ноември 1961г. с уникална за времето си конструкция на стената в суровите сибирски условия. Първият блок е пуснат на 18 декември 1978г., а десетият - на 25 декември 1985г.

УДАР ПО АКЦИИТЕ НА "РусГидро"

Тежката катастрофа моментално срина акциите на оператора ОАО "РусГидро". В Русия търговията с нейните акции беше прекратена от борсовия регулатор, а в Лондон сривът достигна 15%.

Понеже аварията се случи в ранните сутрешни часове московско време, Федералната служба за финансовите пазари имаше време да реагира и забрани изобщо да се започва търговията с книжа на "РусГидро" на борсите РТС и ФБ ММВБ, за да се избегне паническо разпродаване.

На Лондонската фондова борса (LSE) търговията си вървеше нормално, като към края на деня акциите на руската енергийна компания достигнаха спад в цената от 14.8%.

Анализатори, цитирани от "Интерфакс", посочват, че реакцията е била прекалена и че по-скоро в момента е удобно да се купуват акции на "РусГидро". Обяснението е, че след толкова тежък инцидент в Русия обикновено подобни държавни компании получават изгоден тарифен план, а и специалистите оценяват щетите на не повече от 110 млн. долара.

Случаят обаче е илюстрация за сериозния дефицит от оборудване в енергийния сектор на Русия. Това е първата сериозна авария след мащабната реорганизация на РАО "ЕЭС России" и правителството вероятно ще е принудено да преразгледа някои ключови цели в сектора. /ДневникДневник
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 28