Медведев и Лукашенко ще се срещнат при неизпълнени обещания

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Медведев и Лукашенко ще се срещнат при неизпълнени обещания

Новое сообщение translate » 27 авг 2009, 02:29

Днес в Сочи ще се състоят преговори между президентите на Русия и Беларус Дмитрий Медведев и Александър Лукашенко, съобщава в-к „Коммерсант”. Двамата лидери не са провеждали двустранна среща от април и за това време успяха многократно да се разочароват взаимно.

Едва ли помирението ще се случи при тази среща. Както стана ясно, всеки от президентите е подготвил цял списък от неизпълнени обещания на колегата си. Беларуският лидер ще напомни за така и неотпуснатите руски кредити, а Медведев – за така и непризнатите от Минск Абхазия и Южна Осетия, както и неподписаното споразумение за колективните сили за оперативно реагиране (КСОР) на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Дмитрий Медведев и Александър Лукашенко не са се виждали от четири месеца – последните им пълноценни преговори се състояха през април. Оттогава отношенията между Минск и Москва силно се влошиха. През юни между Русия и Беларус се разрази млечната война, която почти провали плановете на двете страни да изградят, най-сетне, Съюзна държава. Претенциите на Роспотребнадзор към беларуското мляко, както и неизплащането на втория транш от руския кредит от 500 млн. долара силно огорчиха Александър Лукашенко. За силната му обида говори факта, че през това лято той упорито игнорираше всички мероприятия с участието на лидерите на бившите съветски републики. Първоначално Лукашенко бойкотира московската среща на ОДКС на 14 юни и не подписа споразумението за създаване на КСОР. След това се отказа да посети руската столица и за юлската церемония по връчване на наградите на руския президент. И въпреки че президентът на Беларус се появи на неформалната среща на ОДКС в Чолпон Ата в Киргизстан, там той така и не проведе преговори с Дмитрий Медведев.translate
модератор
 
Сообщения: 1335
Зарегистрирован: 08 июл 2009, 07:04

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 8