Руските медии за предстоящата среща между Путин и Борисов

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Руските медии за предстоящата среща между Путин и Борисов

Новое сообщение Фокус » 31 авг 2009, 16:08

Ръководителят на руското правителство Владимир Путин ще вземе участие в мероприятията, посветени на 70-годишнината от началото на Втората световна война. Мероприятията ще започнат утре в град Гданск. Путин ще проведе също така преговори с колегите си от Украйна, България и Франция, както и с канцлера на Германия, предаде радио „Свобода”. На преговорите с Юлия Тимошенко Владимир Путин има намерение да обсъди газовото сътрудничество; съвместните енергийни проекти ще бъдат в центъра на вниманието по време на срещата му с ръководителя на българския кабинет Бойко Борисов.

Премиерът на Русия Владимир Путин има намерение да използва утрешното си посещение в Полша не само за програмното си политическо изявление, но и за важни двустранни срещи. По информация на вестник „РБК дейли” ще се проведат преговори основно политици от Източна Европа, включително и с премиера на Украйна Юлия Тимошенко. Наблюдателите отделят особено внимание на срещата на Путин с българския му колега Бойко Борисов, който след идването си на власт през юли, заяви, че смята да преразгледа договореностите на предишното правителство по проектите за енергийно сътрудничество с Русия. Става дума за тръбопроводите „Южен поток” и Бургас-Александруполис, а също така и за АЕЦ „Белене”. „Прагматичният Бойко Борисов няма да свива сътрудничеството с Русия. Той просто желае да постигне по-изгодни условия”, смята експертът от белградския Институт за политически изследвания Александър Павич. „Що се отнася до „Южен поток”, то там имаше спорни моменти относно строителството: какво количество суровини ще бъдат закупувани в България и как точно ще се извършва строителството”, уточнява аналитикът от Центъра за политическа конюнктура Дмитрий Абзалов.

По време на международните мероприятия в Полша, посветени на годишнината от началото на Втората световна война, премиерът на Русия Владимир Путин ще проведе серия разговори с чуждите лидери, включително и с премиерите на България и Франция Бойко Борисов и Франсуа Фийон, както и с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщава Интерфакс.

Заместник-ръководителят на апарата на руското правителство Юрий Ушаков съобщи, че един от въпросите, които се планира да бъдат обсъдени, е взаимодействието в сферата на енергийното сътрудничество. Той напомни, че в края на миналата седмица между Путин и Борисов се е провел телефонен разговор и го определи като „доста конструктивен”.

„Ние всички чухме изявленията, които българската страна направи след победата на Бойко Борисов”, посочи Ушаков. След победата на парламентарните избори в България Борисов заяви, че е необходимо да се прекратят преговорите по съвместните енергийни проекти с Русия, включително строителството на българския участък на „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.

„По време на телефонния разговор Бойко Борисов изрази желание да изслуша мнението на руските министри относно тези проекти. При това не бяха споменати моменти, които да свидетелстват за това, че българската страна има намерение да се откаже от договореностите, постигнати в тази сфера”, коментира Ушаков. Той допълни, че страните са се договорили да продължат диалога в същия конструктивен тон в Полша. /Агенция "Фокус"Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2