Транзитен кошмар преследва Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Транзитен кошмар преследва Русия

Новое сообщение Независимая газета » 03 сен 2009, 03:18

Опитвайки се да избяга от транзитните проблеми с Украйна и Беларус, Москва попадна в нов капан – този път с потенциалните транзитни страни - България и Словения. По време на визитата в полския град Гданск премиерът на Русия Владимир Путин обърна внимание на проточилите се прекалено дълго преговори с България относно проектите за изграждането на петролопроводи и газопроводи, а също така се сблъска с исканията на Словения за равен контрол върху газопровода „Южен поток” и за разполагане на щабквартирата на управляващата компания единствено на територията на Словения. Експертите смятат, че Москва няма да успее да се избави напълно от транзитните рискове, пише „Независимая газета”.

Ръководителят на руското правителство помоли България по-скоро да реши в кои от съвместните проекти с Русия ще участва, и от кои се отказва.

След смяната на правителството в България през тази година новите министри фактически заявиха, че се отказват от енергийните договорености с Русия. Така българският финансово министър заяви, че страната няма средства за съвместните проекти с Русия. А новият министър на икономиката и туризма на България Трайчо Трайков съобщи, че неговото ведомство ще преразгледа всички големи проекти в енергийната сфера, в частност АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и Бургас-Александруполис. /ФокусНезависимая газета
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 22