Благоприятна атмосфера преди срещата Обама-Медведев

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Благоприятна атмосфера преди срещата Обама-Медведев

Новое сообщение Фокус » 21 сен 2009, 06:21

Планираната за сряда среща в Ню Йорк между президентите на Русия и на САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама ще премине в твърде благоприятна атмосфера за двустранните отношения, коментира в днешния си брой „Время новостей”.

Решението на Вашингтон да се откаже от намерението на предишната администрация за разполагане в Полша и в Чехия на система за противоракетна отбрана (ПРО) се превърна в истински подарък за тази среща, въпреки че американците се опитват да подчертаят, че тази стъпка „не е направена специално за Москва”. Медведев вече призова американските и европейските партньори на Русия да започнат съвместна разработка на ПРО. „С въпросите за ПРО не трябва да се занимават изолирано две-три страни”, каза той. Към Медведев и Обама се присъединиха и ръководителите на западноевропейските държави. Френският президент Никола Саркози определи стъпката на САЩ като „превъзходно решение от всяка една гледна точка”: „Надявам се, че нашите руски приятели ще му отдадат голямо значение”. Британският премиер Гордън Браун подчерта, че „тази стъпка отразява процеса по укрепване на доверието между ядрените държави”. Германският канцлер Ангела Меркел също предположи, че може да се говори за „сигнал за сближаване между Запада и Русия”. „Разглеждам сегашното решение на Вашингтон като знак за надежда, което ще позволи да се преодолеят настоящите трудности в отношенията с Русия”, добави тя.

В същото време, вчера Барак Обама трябваше да успокоява своите критици в САЩ, които го обвиниха в отстъпки за Москва. Той заяви, че „не руснаците определят нашата отбранителна стратегия. Ние взехме решение за това, кой е най-добрият начин да защитим американския народ, нашите войски в Европа и нашите съюзници”. Обама подчерта при това, че отменените планове за ПРО не са заплашвали Русия.

Решението на Вашингтон да модернизира американската система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа не трябва да се разглежда като отстъпка за Русия, пише „Российская газета”, позовавайки се на думите на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. „Мисля, че това е много прагматично предложение”, коментира той решението на американския държавен глава да се откаже от разполагането на ПРО в Полша и в Чехия.

Гейтс поясни, че обект на новия план „е защита от ракетно нападение от страна на Иран, а не от Русия". Той подчерта при това, че приоритет на военностратегическата политика на Вашингтон в Европа ще продължи да бъде противоракетната отбрана.

В интервю за швейцарски медии руският президент Дмитрий Медведев подчерта, че Москва няма да прави „примитивни компромиси и размени” със САЩ във връзка с решението на Барак Обама да се откаже от разполагането на система за ПРО в Европа, пише „Коммерсант”. Медведев призова също за прекратяване на натиска срещу Иран и определи доставките за Техеран на руски комплекси „С-300” като непротиворечащи на международните закони.

Руският президент разясни, че Кремъл не е готов да подкрепи затягането на санкциите срещу Иран. Припомняйки, че „санкциите няма да доведат до нищо”, Медведев призова за намиране на начини за „стимулиране на Техеран”, подтиквайки го да се откаже от ядрените си програми. Освен това, Москва няма намерение да се отказва от сделката по продажбата на руски зенитно-ракетни комплекси „С-300”. Медведев припомни, че тези системи носят изцяло отбранителен характер.

Според експерти администрацията на Обама действително едва ли ще може да се надява на отстъпките, които тя чака от Москва.

„В сегашните условия се създава впечатление, че Москва трябва да помогне на Вашингтон. Не трябва да се надяваме, обаче, че тя ще се откаже от позицията си по Иран”, коментира руският политолог Дмитрий Тренин. Що се отнася до доставките на „С-300”, според него Москва не може да разтрогне договора с Техеран и едновременно с това да предизвика открито администрацията на Обама, като осъществи тези доставки.

Според Тренин във връзка с това Русия ще бъде принудена да забави изпълнението на договора, за да си остави поле за маневра. /ФокусФокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 21