Сфера на влияние

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Сфера на влияние

Новое сообщение Еурактив » 21 сен 2009, 22:42

Русия приветства „новото начало” в отношенията с НАТО, след като президентът Барак Обама обяви миналата седмица, че САЩ ще обмислят повторно плановете за противоракетната отбрана на неговия предшественик. Сега Москва иска признаване на нейната регионална сфера на влияние.

Време е Западът и Русия да стартират дискусии по взаимно признаване на техните военни алианси, заяви руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин.

Москва поиска Северноатлантическият алианс да установи връзки със собствения й военен съюз – Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), заявявайки, че иска нейната сфера на влияние да бъде призната.

Приветствайки факта думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който призна съществуването на руски интереси в основополагаща реч, Рогозин заяви, че Русия „благодари”, но иска думите да бъдат последвани от дела.

Рогозин отбеляза, че е настъпил моментът, НАТО и Организацията на Договора за колективна сигурност (Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан) да установят официални отношения. Подобни официални връзки биха се равнявали на признаване от страна на Запада, че Русия също има сфера на влияние.

„Не успяхме да разберем, защо САЩ могат да имат глобална сфера на влияние, а на Русия се отказва подобна регионална сфера”, коментира Рогозин.

НАТО означава САЩ, тъй като Алиансът не е сфера на влияние на България и Румъния, а на Вашингтон, допълни той.

Запитан за евентуално сътрудничество между НАТО и ОДКС, Рогозин посочи, че Русия и НАТО имат подобни интереси в Афганистан, а ОДКС има големи възможности за борба с трафика на наркотици от тази страна в региона и по света.

Но той поясни, че Русия не би помогнала на НАТО в Афганистан с изпращане на военнослужещи там. „Вече бяхме в Афганистан и не харесахме това”, заяви Рогозин.

Руският дипломат каза, че Москва се притеснява относно призивите за изходна стратегия за Афганистан, където НАТО разположи силите си (ИСАФ) с мандат на ООН.

„Ние чухме истерични изказвания (от европейски страни-членки на НАТО) за изходна стратегия. Но ние не сме съгласни с нещо подобно. Те имат мандат на ООН в Афганистан и нека го приложат”, каза Рогозин.

„Ако НАТО се провали в Афганистан, ние ще бъдем изправени пред катастрофална фундаменталистка експанзия във всички страни от региона”, предупреди той.

Американският главнокомандващ в Афганистан заяви в конфиденциална оценка на войната, че без допълнителни сили, мисията „вероятно ще приключи с неуспех”, съобщи днес „Вашингтон пост”.

В коментар за речта на Расмусен Рогозин заяви, че тя е отбелязала желанието на новия генерален секретар на НАТО „да промени поведението на Алианса може би на световно ниво през следващите 20 години”. Но, допълни той като опитен дипломат, той не може да попълни празен чек.

„Ние започваме отново вече пет или шест пъти”, заяви той, като допълни, че много зависи от хората, и похвали Расмусен, че е влиятелен политик в сравнение със своя предшественик Яп де Хоп Схефер, бивш холандски външен министър.

По неговите думи, фактът, че Расмусен е бивш премиер на „сериозна страна като Дания и че има добри лични контакти с администрацията на Обама „говори за разлика”.

„Имам сериозно предположение, че Вашингтон е знаел (за посланието на Расмусен) и е дал одобрението си”, каза Рогозин. Без да назовава Полша и Чехия, които се чувстват пренебрегнати след промяната на американските планове за противоракетен щит, той заяви, че „съпротивата на тези, които искат да запазят виртуална Берлинска стена” ще бъде преодоляна.

„Намираме се пред прага на важни събития”, заключи руският посланик. /ЕурактивЕурактив
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 16